Sok szempontból nincs könnyű dolga annak, aki ma autóvásárlásra adja a fejét!

Az egyik nehézséget az okozhatja, hogy míg régen a kocsik többsége belső égésű benzines vagy dízeles meghajtással működött, addig ma már sokkal szélesebb a kínálat, megjelentek a hibridek, az elektromos meghajtású autók. Így ma már olyan jelölésekkel is találkozhatunk, mint a MHEV, a PHEV, az FHEV és a BEV. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy a legnépszerűbb Ford modellek milyen Ford hajtáslánccal működnek.

Mit jelentenek a rövidítések?

  • ICE – Belső égésű benzines vagy dízeles meghajtás: Ezek jelenleg a legelterjedtebb meghajtási módok. Dízeles kocsit akkor érdemes venni, ha hetente több alkalommal 20-30 km-t a városon kívül is mozgunk vele, ennek hiányában a rendszer nem tud rendesen tisztulni. Minden autónál ügyelni kell a láncok használatára, a meghajtólánc karbantartására is. A benzines modellek vegyes felhasználás esetén bizonyulnak jó választásnak, illetve tény, hogy árban jellemzően a benzines változatok olcsóbbak, mint az elektromos és a hibrid autók.
  • MHEV – Mild hibrid: A teljesen elektromos autók felé vezető út első lépcsőfoka. Itt a benzinmotor elektromos rásegítést kap, ami úgy jön létre, hogy a mozgási energia átalakul és amikor szükség van rá, akkor támogatja a motor működését. Ez a megoldás csökkenti a fogyasztást, az ára nem éri el a többi hibrid és elektromos autókét, kisebb járművek esetén tud eredményesen működni.
  • FHEV – Full hibrid: A következő szint a full hibrid, amikor az autó már képes tisztán elektromosan mozogni, viszont csak néhány percet tud így haladni. Azt gondolhatnánk, hogy ez semmire nem elég, valójában azonban akár jelentősebb mennyiségű üzemanyagot is meg lehet vele takarítani.
  • Ideális választás akkor is, ha városban használják és akkor is, ha a városon kívül.
  • PHEV – Plug-in hibrid: A plug-in hibrid modellekben van elektromotor és benzinmotor is. Előbbivel 50-60 km-t képesek megtenni. Ez jelentős táv, alkalmas lehet például a napi ingázás fedezésére, ha pedig messzebbre szeretnénk menni, akkor hagyatkozhatunk a benzinmotorra. Ezek az autók valamivel már drágábbak, viszont a megfelelő odafigyeléssel sokat lehet takarékoskodni. Persze ehhez az kell, hogy az autó rendszeresen töltve legyen.
  • BEV – Born Electric Vehicle: Ezek az autók már 100%-ban elektromosak, nincs biztonságot nyújtó benzinmotor, ha nem ügyelünk a megfelelő töltésre, akkor bizony az autó nem megy egy métert sem tovább. A mai elektromos autókkal átlagosan 4-500 km-t lehet megtenni egy töltéssel.

Hajtásláncok a népszerű modellekben

  • Benzines modellek: A Ford benzines kínálatból meglehetősen jól áll. A Ford Escort, a Ford Puma, a Ford Puma ST, a Ford Kuga, a Ford Mustang, a Ford Tourneo Connect, a Ford Tourneo Custom, a Ford Transit Courier, a Ford Ranger Raptort mind megvásárolhatók ebben a változatban.
  • Dízeles modellek: A dízeles autók között is bőséges a választék. A következő modellek érhetők el ezzel a meghajtással, Ford Puma, Ford Kuga, Ford S-Max, Ford Tourneo Connect, Ford Tourneo Custom, Ford Transit Courier, Ford Transit Connect, Ford Transit Custom, Ford Transit Van, Ford Transit Minibusz, Ford Transit alváz, Ford Ranger.
  • Mild hibrid modellek: A belépő mild hibrid modellek a következők: Ford Puma, Ford Kuga, Ford Transit Custom, Ford Transit Van, Ford Transit Minibusz.
  • Hibrid modellek: FHEV meghajtással a Ford Fiesta, a Ford Focus, a Ford Kuga és a Ford S-Max vásárolható meg.
  • Plug-in hibrid modellek: A plug-in hibrid meghajtás a Ford Kuga, a Ford Tourneo Custom, a Ford Explorer és a Ford Transit Custom modelleknél érhető el.
  • Elektromos modellek: A BEV, vagyis 100%-ban elektromos autók pedig a következők: Ford Mustang Mach-E, Ford Mustang Mach-E GT, Új Ford Explorer, Ford E-Transit.

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020