A magyar állam a nagycsaládosok mobilitását autóvásárlási támogatás útján segíti. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a jogosultak 2,5 millió forintos állami támogatással juthatnak hozzá olyan autókhoz, amelyekben legalább 7 ülés található. A kedvezményt 2019-ben hirdették ki, nincs már azonban sok ideje azoknak, akik szeretnének élni a lehetőséggel, mivel ez év decemberének végéig lehet benyújtani a kérelmeket. Kiknek jár a nagycsaládos autóvásárlási támogatás és milyen kocsikhoz lehet hozzájutni az ingyen milliókkal? Ennek jártunk utána!

2019 óta vissza nem térítendő állami támogatás jár azoknak a családoknak, akik nagycsaládosnak számítanak és legalább hétüléses gépkocsit vásárolnak. A kedvezmény megállapítása a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztályának hatálya alá tartozik, ennek megfelelően az igénylés iránti kérelmet is a Kincstárnak kell benyújtani.

Kiket érint a nagycsaládos autóvásárlási támogatás?

Állami támogatás autóra nagycsaládok esetében igényelhető. Ebbe a kategóriába azok a családok, egyszülős családok tartoznak, ahol három vagy több olyan gyermek él, akik után jár a családi pótlék. Az igénylővel szemben támasztott követelmény, hogy neki vagy a házastársának/élettársának rendelkeznie kell legalább B kategóriás jogosítvánnyal, Magyarországon bejelentett lakóhellyel, illetve a kérelmezőnek nem lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott, 5000 Ft-ot meghaladó köztartozása, továbbá nem állhat büntetés hatálya alatt.

Mekkora összeget jelent a nagycsaládos autótámogatás?

A támogatás összegét az állam a következőképpen határozta meg: a gépkocsi bruttó vételárának 50%-a, de maximum 2,5 millió forint.

Az autóra vonatkozó követelmények

A nagycsaládos autóvásárlási támogatás olyan négykerekűk megvásárlásához vehető igényben, amelyek újak vagy maximum 2000 km-t futott, bemutató autók. 7 üléses, vagy ennél nagyobb, például 9 üléses vagy még ennél is nagyobb személygépkocsikra vehetők fel az ingyen milliók, lényeges azonban, hogy a lakóautók nem tartoznak a jogosult járművek körébe.

Az igénylés menete

Az igénylést tehát a Kincstárhoz kell benyújtani, ahonnan a kérelem elbírálásáról határozat formájában érkezik visszajelzés. Ezt követően az igénylőnek 6 hónapja van, hogy megkösse az adásvételi szerződést vagy a lízingszerződést. Lényeges, hogy a megvásárolt autó 3 éven belül nem adható el, nem lehet átalakítani sem. Szerződéskötéskor az eladó pedig köteles feltüntetni, hogy az autó megvásárlásához az állam is hozzájárult a „Családbarát Magyarország” logó felhelyezésével.

Milyen esetekben fordulhat elő, hogy a támogatást vissza kell fizetni?

Van néhány olyan helyzet, amikor arra kötelezhetik az igénylőt, hogy fizesse vissza az állami támogatást. Ilyen például az az eset, amikor a kérelemben valótlan adatok, információk szerepelnek, vagy az autótulajdonos nem teljesíti az elidegenítési tilalommal kapcsolatos előírásokat, de ilyen ok lehet a válás vagy az élettársi kapcsolat megszűnése is.

Legalább hétüléses modellek a Ford kínálatában

S-Max

A Ford S-Max egy dinamikus, sportos autó, ami minden kényelmet megad a családnak. Az ülések variálhatók, a csomagtér pedig bővíthető, ami különösen hasznos lehet hosszú utazások alkalmával. A Ford S-Max hétüléses változatban is elérhető, ráadásul három ISOFIX-pont is gondoskodik arról, hogy a gyereküléseket biztonságosan lehessen rögzíteni.

A kocsi csökkentett szén-dioxid-kibocsátású, ennek ellenére kivételes teljesítményt, nyomatékot és vontatási képességet nyújt. Az akkumulátort a padló alatt helyezték el, így nem foglalja a helyet a raktérben.

A parkolás az S-Max rendszerének köszönhetően roppant egyszerű, az automatika képes az autónál alig 20%-kal nagyobb parkolóhelyre beállni. A kényelmet a Multi Contour ülések biztosítják, amelyek tökéletesen támasztják az egész testet.

Tourneo Custom

A Ford Tourneo Custom egy nagyobb személyautó, akár 8 ember számára is biztosít helyet. Prémium kivitel, a belső tér rugalmasan alakítható, a dízelmotorok meglehetősen takarékosak, emellett pedig hibrid erőforrások is választhatók hozzá. A gépkocsi innovatív technológiákkal segíti a vezető dolgát, ilyen például a holttérfigyelő rendszer, az intelligens sebesség asszisztens, a táblafelismerő rendszer, a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer és az adaptív sebességtartó automatika.

Az ülések számos konfigurációs lehetőséget kínálnak, a hátsó ülések rugalmasan variálhatók, a második üléssor hátra fordítható, a harmadik üléssorban elérhető a 2+1-es elrendezés, illetve a különálló, kivehető és lehajtható ülések is.

Tourneo Connect

A Toruneo Connect egy hétüléses változat, amiben bőséges tér jut az utasoknak és a csomagoknak egyaránt. Az ülések ennél a modellnél is rugalmasan alakíthatók, az alapfelszereltségre nem lehet panasz, ezen felül pedig számos funkciókkal lehet gazdagítani.

A városi forgalomban fürgén közlekedik, ez a dinamizmus azonban nem megy a kényelem rovására. Kifinomult belső térrel rendelkezik, ami a digitalizáció minden előnyét nyújtja. Alacsony kibocsátású EcoBoost benzin- és EcoBlue dízelmotorral is elérhető.

A Ford Petrányi márkanév garancia a minőségre. Legyen szó autóvásárlásról vagy szervizről képzett és tapasztalt kollégáink segítenek, hogy a legjobb döntést hozza meg. Ismerje meg, milyen modelleket kínálunk!

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020