Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

A Focus idén nyáron maximális, 5 csillagos értékelést kapott

Fejlett technológiák és műszaki innovációk garantálják a vadonatúj Ford Focus 5 csillagos biztonságát

A vadonatúj Ford Focus bármilyen forgalmi helyzetben magabiztosan és nyugodtan uralható – és mindez a kifinomult vezetéssegítő technológiák és műszaki innovációk átfogó kínálatának köszönhető.

A Focus idén nyáron maximális, 5 csillagos értékelést kapott a független törésteszt-intézet, az Euro NCAP vizsgálatán. Ez volt az egyik első jármű, ami az intézet új, jóval szigorúbb tesztsorozatán ért el kiemelkedően magas pontszámot.

Nemrégiben pedig a Focus vezetési élményét minden eddiginél kellemesebbé, felhőtlenebbé és biztonságosabbá avató, a baleseteket elkerülő vagy azok súlyosságát mérséklő technológiák elnyerték az Euro NCAP ajánlását.

Annak érdekében, hogy az autó a lehető legmagasabb szinten óvja utasait, a Focus biztonságát a Ford új, 15,5 millió eurós befektetéssel épített szánszerkezetes tesztpályáján tökéletesítették.

“Semmi sem fontosabb számunkra vásárlóink biztonságánál. A Ford mélyen hisz abban, hogy a modern technológiákkal felvértezett, a balesetek elkerülésére képes intelligens autók fejlesztése ugyanolyan fontos, mint a szilárd szerkezetek tervezése, amelyek megvédik az utasokat egy esetleges baleset során,” nyilatkozta Helmut Reder, a Ford Európa B- és C-szegmensű globális termékcsaládjáért felelős igazgatója.

Aktív és passzív biztonsági megoldások

A vadonatúj Ford Focus minden eddigi Fordnál többféle fejlett vezetéssegítő rendszert kínál, amelyeket három radar, két kamera és 12 ultrahangos érzékelő szolgál ki, még kellemesebbé, felhőtlenebbé és biztonságosabbá avatva a vezetési élményt. Mindemellett modern tervezésű karosszériaszerkezet és ultraszilárd acélból készült utascella óvja az utasok testi épségét.

Megoldások, amelyek segítségével a vezető jobban összpontosíthatja figyelmét a forgalomra:

 • Az Adaptív Sebességtartó Automatikát ezentúl Stop & Go rendszer, Sebességkorlátozásra Figyelmeztető rendszer és Sávközép technológiák egészítik ki, segítve a vezetőt az araszoló forgalomban
 • Az Adaptív Fényszórórendszerben az új, kamerával működő Prediktív kanyarfény és Jelzőtábla-felismerő világítás már előre a helyes irányba állítja a fényszóró sugárnyalábját. A rendszer felméri az autó előtti útszakaszt, és – az iparában egyedülálló módon – a jelzőtáblák információit is felhasználja a látási viszonyok javítására
 • Megjelenik a Ford első Head-up display rendszere az európai piacon, ami segít, hogy a vezetőnek minél ritkábban kelljen elfordítania tekintetét az útról, mivel a rendszer minden fontos információt a látómezőbe, a szélvédőre vetít

Idei értékelésében az Euro NCAP kiemelte: a vadonatúj Ford Focus kiváló egyensúlyt teremt abban, hogy támogatja és a teljes kontroll érzetével tölti el a vezetőt, ugyanakkor az autós mégsem érzi úgy, hogy rosszul értelmezett kényelemből a technológiákra bízhatná az irányítást. Az egyszerűen és ösztönösen kezelhető Focust a szervezet meghívta a legelső olyan rendezvényére is, ahol az automatizált vezetést vizsgálták egy németországi tesztpályán.

Technológiák, amelyek segítenek a Focus vezetőjének, hogy elkerülje a baleseteket, vagy mérséklik az ütközés súlyosságát:

 • A Gyalogos- és Kerékpáros-észleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer felfedezi az autó előtti útszakaszon tartózkodó embereket, sőt azokat is, akik keresztezhetik az autó nyomvonalát. A rendszer automatikusan fékez, ha gázolásveszélyt észlel, és a vezető nem reagál a figyelmeztetésre
 • A Kikerülő Kormányzási Asszisztens radarral és kamerával érzékeli a Ford előtt lassan haladó vagy álló járműveket, és kiegészítő kormányzási nyomatékkal segít, hogy a vezető egy elkerülő manőverrel megakadályozza az ütközést
 • Az először a német, osztrák és svájci piacokon megjelenő Rossz Irányra Figyelmeztető rendszer a szélvédő mögé épített kamera és a navigációs rendszer információi alapján fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha áthajt két ‘behajtani tilos’ jelzésen egy autópálya-felhajtón
 • A Keresztirányú Forgalomfigyelővel kiegészített Holttérfigyelő rendszer a parkolóhelyről történő kitolatás közben figyelmezteti a vezetőt, ha az autó nyomvonalát egy másik jármű keresztezheti; a rendszer most először kínál automatikus fékezés funkciót az ütközés elkerülésére vagy a baleset súlyosságának mérséklésére, ha a vezető nem reagál a jelzésre

Technológiák, amelyek egy esetleges baleset során fokozzák az utasok biztonságát:

 • Az Ütközés Utáni Fékezés az első becsapódás észlelése után a féknyomás automatikus csökkentésével mérsékli a lehetséges másodlagos ütközés hatását. Az autó lelassítása kisebb sérülési kockázatot jelent az utasok és a jármű számára
 • 40 százalékkal hatékonyabb lett az autó orr-részének energiaelnyelő képessége, amiben az is fontos szerepet játszik, hogy a karosszériaszerkezet 33 százaléka ultranagy szilárdságú, présedzésű bóracélból készül.
 • Első légzsákok a vezető- és az utasoldalon, valamint függönylégzsák az első és a hátsó üléssorban
 • A FordPass fedélzeti modemmel felszerelt Focusok eCall funkciója egy súlyos baleset után automatikusan vészhelyzeti segélyhívást indít, és lehetővé teszi, hogy az utasok a tetőkonzolon elhelyezett SOS gomb megnyomásával közvetlenül kapcsolatot teremthessenek a vészhelyzeti szolgálatokkal

Az Euro NCAP magas pontszámmal jutalmazta a Focusban a felnőtt utasok és a gyermekek védelmét, és a modell azokon a teszteken is maximális pontszámot kapott, amelyek két jármű oldalirányú ütközését szimulálják.

A Ford a Focusban mutatta be az új fejlesztésű Ford Stabilitásvezérlést, ami a 100 km/órás sebességről mért féktávot akár 1 méterrel is képes csökkenteni, mivel bizonyos modellváltozatokban új elektromos fékrásegítés működik, ami gyorsabban építi fel a féknyomást.

Az ütközésbiztonságot új szánszerkezetes töréstesztpálya javítja

A vadonatúj Focus a Ford első modellje, amit a vállalat Merkenich Műszaki Központjában felépített új szánszerkezetes törésteszt-létesítményében is próbára tettek.

A 15,5 millió eurós beruházással felépített pálya 2018 elején készült el, így a Ford mérnökei már itt finom hangolhatták az autó energiaelnyelő rendszereit, hogy azok a lehető legpontosabban működjenek, tovább javítva ezzel az utasok védelmét.

A létesítményben négy töréstesztet is elvégezhetnek naponta. A hidraulikus rendszer akár 250 tonnának megfelelő erővel is képes gyorsítani a kocsitestet, valósághűen szimulálva a valódi közúti balesetekben tapasztalható terhelést, vagyis a gravitáció 80-szorosát kitevő gyorsulásokat.

A kamerák 1000 képet rögzítenek másodpercenként, így a mérnökök pontosan figyelemmel követhetik a légzsákok nyitásának időzítését, a biztonsági övek működését. A legújabb generációs tesztbábukban 70 rendkívül érzékeny szenzor található az anatómiailag legfontosabb pontokon; egyedül a dummie-k fejébe 15 gyorsulásmérő érzékelőt építettek be.

“A hagyományos töréstesztek révén rengeteg fontos információhoz jutunk, de egy-egy ilyen vizsgálat beállítása nagyon sok időbe telik. A virtuális töréstesztek gyorsan mennek, de az eredményük kevésbé megbízható. Új szánszerkezetes tesztpályánk azonban hatékonyan hidalja át a valós és a virtuális vizsgálatok közti szakadékot, így autóink még biztonságosabbá válnak,” mondta el Stephan Knack, a Kölnben működő Ford Törésteszt létesítmény vezetője. “A szánszerkezetes tesztek ezentúl fontos részét képezik majd minden Európában tervezett Ford személygépkocsi és haszongépjármű biztonsági fejlesztésének.”

Az európai piacokon már jelenleg is kapható, ötajtós ferdehátú, kombi és (bizonyos piacokon) négyajtós lépcsőshátú karosszériaváltozatban kínált Focus-család igazán különleges egyéniségekkel gyarapodott, hiszen a stílusos Focus Trend és Titanium, a sportos Focus ST-Line és az előkelő Focus Vignale változatok mellett a vásárlók az év későbbi szakaszában már a most először kapható Focus Active crossovert is megrendelhetik.

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.