Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

A Ford Vignale hagyományos szaktudásának története

A Ford Vignale lényege a hagyományos szaktudás ötvözése a legkorszerűbb technológiával

Sonja gyermekkora óta tervez, rajzol és készít dolgokat. Belgiumban, Flandriában nőtt fel, és fényképész édesapjától örökölte a részletek meglátása iránti fogékonyságát. „néztem a játékokat, de ahelyett, hogy meg akartam volna kapni, én magam akartam elkészíteni őket. Úgy is tettem: már kicsi korom óta készítettem magamnak játékokat.”

A tény, hogy mára híres tervező lett, kissé meglepte a szüleit és akik jól ismerték. De mielőtt ezt elérte, tett egy vargabetűt. Mint sok más kislány, arról álmodott, hogy állatorvos lesz, és el is kezdte az állatorvosi tanulmányokat. De hamar rájött, hogy rosszul választott. Inkább átiratkozott pszichológia szakra. Különösen a művészet és a pszichológia kapcsolatával foglalkozó előadások nyűgözték le. „Hirtelen beugrott: ez az én világom, ez az, amit csinálni akarok” – mondja. Tervezői tanulmányainak befejezése után Vandenberk Londonba költözött, és egy építészeti magazin szerkesztője lett. Ezen beosztásában hallott a Royal College of Artsról, amely közlekedési formatervezői tanfolyamot hirdetett. „Így kezdtek el érdekelni az autók, különösen az autók belseje. Felismertem, milyen fontos a vezetőnek az autó belseje, és mennyi időt töltünk az autónkban. Olyan, mint egy nappali szoba. Különösen az új fejlesztések, amilyen például az önműködő autó, nagy lehetőségeket kínálnak az autó és a nappali szoba légkörének egyesítésére.”

A Ford Vignale tervezése

Németországba költözött barátjával, aki szintén autótervező. Ezután lehetősége nyílt a Ford of Europe-nál autótervezőként elhelyezkedni. 2013 októberében Vandenberk a Ford of Europe vezető szín- és anyagtervezője lett. Röviddel ezután csapata egy új és tekintélyes projekten kezdett dolgozni: ez volt a Ford Vignale. „A Ford Vignale formatervezőjének lenni az egyensúlyok állandó keresését, tökéletes részletek kidolgozását, és ezeknek a céloknak a megvalósításához a megfelelő anyagok megtalálását jelenti. Egyetlen, de ugyanakkor kardinális kérdésre keressük a választ: hogyan tudjuk meglepni a vevőket? Csapatunk állandóan keres, kipróbál dolgokat, kísérletezünk és ötletelünk.”

A Ford Vignale egy élmény

Ez volt az a folyamat, amelynek során kialakult a hatszög – amelyet először a kárpitnál használtunk, de később a Ford Vignale ikonjává és márkajelzésévé vált. „Elkezdtünk rajzolni és vázlatokat készíteni. Először a hagyományos módon, a gyémánt alakot használtuk. Aztán egy lépéssel tovább mentünk, és kialakult a hatszög. Megnyújtottuk kicsit, és végül saját életre kelt.” Sonja így összegzi formatervezői szenvedélyét és hivatását: „ A Ford Vignale egy élmény, egy kaland. A Ford Vignale-nak minden érzékszervre hatnia kell. A kézi munka és szakértelem, ami a Vignale elkészítésében benne van – a varrások, a vonalak, az anyagok szerepe nagyon fontos. De mindenekelőtt a Ford Vignale-nak a harmónia érzését kell keltenie, akár az autó külalakját nézik, akár benne ülnek. Formatervezőként elsősorban a harmóniát igyekszünk elérni.”

Vignale Nocciola

A harmónia létrehozásának egyik fontos eleme a színek és festékek kiválasztása. Vandenberk különösen büszke a Vignale Nocciola színre. „Vignale színének ki kell emelnie az autó kialakításának részleteit és gondosságát, és a Vignale Nocciola sikeresen megoldja ezt. Tökéletesen kihangsúlyozza az autó fontos vonalait és alakját, és a krómrészeknek csodálatos fémes csillogást ad. A festékbe speciális eljárással ásványi csillámport kevertek, amely csodálatos ragyogást kölcsönöz az autónak. Ettől az autó még pompásabban néz ki.

Kézműipari remek

A harmónia létrehozásának és a vezetők ámulatba ejtésének másik fontos forrása a kézműipar. „Mi a kézműiparnak egy teljesen új koncepcióját hozzuk létre azáltal, hogy a legkorszerűbb technológiával kombináljuk” – magyarázza Sonja. „A varrások tökéletességet biztosító számítógépes vezérléssel készülnek. De a vezetőnek akkor is úgy kell éreznie, hogy hagyományos, kézzel készült anyagok veszik körbe. Ez a Ford Vignale: a hagyományos kézművesség, valamint a legjobb anyagok és a legkorszerűbb technológiák ötvözete.”

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.