Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

A ’robogó-pad’ nyert a Ford Alapítvány Intelligens Mobilitás Versenyén

A robogó-pad remekül példázza, hogyan alakíthatja a dizájn kellemesebbé, praktikusabbá és multifunkciósabbá a városok utcaképét és működését

Átalakulóban van a városi közlekedés: egyre többen választják a gyaloglást, a kerékpározást, a a rollerezést vagy az e-robogózást. Ezzel párhuzamosan mind nagyobb az igény a köztéri bútorokra, amelyeken megpihenhetnek a városlakók és a turisták.

Erre alapozott két formatervező diák, Corentin Janel és Guillaume Innocenti, amikor elkészítették leleményes tanulmányukat, a robogó-padot, aminek a TOD nevet adták.

Ötletükkel megnyerték a Ford Alapítvány Intelligens Mobilitás Versenyét, és ezzel együtt a 12.500 font (5,2 millió forint) pénzdíjat, amit projektjük megvalósítására fordítanak majd. A Ford jótékonysági alapja, a Ford Alapítvány által a brit Royal College of Art egyetemmel közösen szervezett versenyen diákok mutathatták be ötleteiket a fenntartható városi közlekedésről és a közösséget szolgáló megoldásokról.

“A robogó-pad remekül példázza, hogyan alakíthatja a dizájn kellemesebbé, praktikusabbá és multifunkciósabbá a városok utcaképét és működését,” vélekedett Amko Leenarts, a Ford Európa formatervezési igazgatója. “Jó megoldást kínál arra, hogy a mobilitás a város szerves részévé váljon, interakcióra ösztönözve az embereket, és lehetővé téve számukra, hogy egészen újszerűen éljék meg a nagyvárosi létet.”

A TOD-ot átalakítható rendszernek tervezték, ami ugyanúgy lehet statikus, mint mobil. Statikus állapotában ez egy pad, ami háromszemélyesre is bővíthető. Egy egyszerű rögzítőkészlet segítségével ülőkékkel és kiszögellésekkel is kiegészítő, sőt, ha két padot összekötünk egy négyzetes lappal, praktikus piknikasztalt kapunk.

Mobil üzemmódra váltva kétszemélyes robogóként használható, maximum 20 km/órás sebességgel. A középső nyíláson át csomagokat is bele lehet pakolni, hátul és oldalt pedig állítható hevederek találhatók, amivel apróbb és hosszabb tárgyak egyaránt rögzíthetők. A felhasználók egy külön erre kifejlesztett alkalmazás segítségével kereshetik meg és foglalhatják le a legközelebbi padot vagy robogót.

“Olyan közösségi eszközt akartunk készíteni, ami jól alkalmazkodik a felhasználók nagyvárosi életritmusához. A versenyen elért sikerünk miatt még jobban hiszünk az ötletünkben, amit így már valóra is válthatunk. Az életnagyságú, működő prototípus megépítésével minden részletmegoldást kidolgozhatunk, és átgondolhatjuk, milyen anyagokra és folyamatokra lesz szükség – és persze hogy milyen felhasználói élményre számíthatunk,” nyilatkozta Janel és Innocenti, a két nyertes tervező.

Emellett a Ford Alap 5000 fontot (2,1 millió forintot) ítélt meg a ‘Cardiac Patrol’ nevű ötletre, ami lehetővé teszi, hogy a magántulajdonban álló járműveket automatikus vészhelyzeti defibrillátorral lehessen felszerelni; és ugyanilyen összeget a ‘Communi-T’ interaktív járműre, amely segíthet a hajléktalan embereknek és a rászorulóknak.

Európa-szerte pályázhattak a diákok

A Ford Alapítvány Intelligens Mobilitás Versenyét más európai helyszíneken is meghirdették: Németországban a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén, az Egyesült Királyságban a Loughborough Egyetemen, Spanyolországban pedig a Valencia Egyetemen.

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.