Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

Az idő kihasználása egy erősen urbanizált világban

Az idő az egyetlen olyan, amiből soha nem lehet elég. Az egyetlen dolog, amit mindenki megbecsül.

Okostelefon, okos megoldás

Dél-Korea fővárosában, Szöulban, ahol az emberek állítólag a legtöbbet dolgozzák naponta az egész világon, a Tesco virtuális élelmiszerüzleteket nyitott. A metróállomásokon elhelyezett plakátokon a napi bevásárlások során gyakran előforduló termékek láthatók, mindegyik mellett ott a QR kódja. Munkába menet az ingázók beszkennelik a kívánt termékek kódját az okostelefonjukkal, és az élelmiszereket a lakásukhoz szállítják, mire hazamennek a munkahelyükről. A kísérlet 130%-kal növelte meg a Tesco online eladásait, és ma már egész Dél-Koreában bevezetik, sőt tervek vannak más városokban, így Londonban is az alkalmazására. Emellett a kutatások azt mutatják, hogy az emberek jobban kedvelik ezt a „virtuális” vásárlást az online vásárlásnál, mivel ez megőriz valamennyit az „igazi” vásárlás emberi oldalából, és így mindent elérnek, amit akarnak: időt takarítanak meg, illetve be is szerzik a szükséges árucikkeket.

Ha nincs értelme, ne csináld

A világ vezető üzletemberei közül radikális gondolkodásával kiemelkedik a brazil Richard Semler, a Semco vezérigazgatója. A Semco mindent megtesz, hogy visszaszorítsa a hatékony munkavégzést gátló bürokratikus dzsungelt. Ez számtalan apró időtakarékossági elemet tartalmaz, köztük az ingázást. A Semconak több irodája van Sao Paolóban, de ahelyett, hogy valahova irányítanák őket, a dolgozók abba az épületbe mehetnek dolgozni, amelyet legkönnyebben meg tudnak közelíteni. Ha aznap reménytelen közlekedni, akkor otthon dolgoznak. Egy másik ötlet a csúcsforgalmi időben elérhető továbbképzés. Ahelyett, hogy a dolgozók Sao Paulo fullasztó esti csúcsforgalmában üldögélnének, a Semco két órás előadásokat tart nekik különféle témában, az üzleti gyakorlatról, a csillagászatról vagy épp a spanyol történelemről. Amikor a forgalom lecsillapodott, az emberek hazamennek, ahol van idejük végiggondolni, hogy miről volt szó néhány órával azelőtt.

Szabad?

Az ellentmondásokkal és jogvitákkal terhelt, nemhivatalos taxiszolgáltatások, például a Uber megjelenése mellett jó tudni, hogy a hagyományos taxiszolgáltatások is változnak az idők során. Például a Hailo egy Barcelonához, Londonhoz és Tokióhoz hasonló nagyvárosokban használható alkalmazás. Nem kell tovább a járda szélén állnia szélben és esőben hiába integetve, miközben az elhaladó autók a koszos tócsákat a ruhájára fröcskölik. A Hailo segítségével a hivatalos helyi taxihálózatra csatlakozva odahívhatja a taxit, ahol várakozik, így elkerülheti, hogy egy megbízhatatlan sofőrt intsen le. Fizethet kártyával vagy készpénzzel, és a rendszer számlát küld a költségéről. Egyszerű, de hatékony.

Élet az autón kívül

A Ford is megteszi a magáét. Az okosabb autógyártók már egy ideje felismerték, hogy ha az emberek feszített tempójú, összetett és modern életet élnek, sokkal inkább szükségük van a szerteágazó igényeknek megfelelő közlekedési megoldásokra. Ezt szem előtt tartva ez év elején a Ford elindította a Ford Smart Mobility programot, egy (eredetileg 25 kísérletet felölelő) kísérletsorozatot, amellyel azt akarják felmérni, hogy fogyasztóiknak milyen igényeik és elvárásaik lesznek a jövő közlekedési ökoszisztémájával szemben. Jelenleg öt kontinens nagyvárosaiban folynak a kísérletek, amelyek közt a következők szerepelnek:

  • Elektromos hajtású kerékpárok prototípusai, amelyekben kilenc amperórás akkumulátor van, és akár 25 km/h sebességgel haladhatnak. Egy ingázó számára az ideális megoldás, hogy tovább tudjon haladni a legnagyobb forgalmi dugók esetén is.
  • Igényen alapuló autómegosztás, amely eredetileg egy londoni szolgáltatás. Percalapú autóbérléssel átszelheti a várost bármelyik irányban.
  • Parkolóhely-kereső: Amikor parkolóhelyet keres a városban, az érzékelők megkeresik az üres parkolóhelyeket, és egy más járművezetők számára is elérhető, „felhőalapú” adatbázison át megosztják az adatait. Ha talál egy üres helyet, lefoglalhatja és odanavigálhat. Egyszerű és közösségi.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.