Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

Az önműködő autó úton van felénk

A Ford a fejlesztés utolsó lépéseit készül megtenni kutatási és innovációs központjában

Ez év januárjában a Ford bemutatta a Ford Smart Mobility programot. A kezdeményezés fő célkitűzése, hogy felgyorsítsák az innovációt a kapcsolatok, a közlekedés, az ügyféligények kielégítése, az adatkezelés és az önműködő járművek területén

Ezek mind egyformán fontosak, hiszen egymáshoz kapcsolódnak, ám az önműködő autó az, ami igazán izgalmas. Ami korábban tudományos fantasztikum volt, most a megvalósulás határán van – egy autó, amely átveszi a teljes irányítást, majd gyorsan, biztonságosan és kényelmesen a célunkhoz visz bennünket.

Önműködő autó

A Ford vezérigazgatója, Mark Fields az idén bejelentette, hogy az első önműködő autók már 2020-ban megjelenhetnek az utakon. Azonban 2035-ig vagy 2040-ig kell várnunk, míg a technológia és szabályozás lehetővé teszi, hogy beszállunk az autónkba, elalszunk, és csak akkor ébredünk fel, amikor megérkeztünk a célunkhoz. A Ford nyilvánvalóan rendelkezik a tudással és technológiával, hogy elsőként állítson elő teljesen automatikusan működő járművet. Végül is ma már félautomata gépkocsijai közlekednek az utakon. Azonban a vállalat nem törekszik arra, hogy mindenáron első legyen. „Nem biztos, hogy az elsők között kihozzuk a teljesen önműködő járművet, mert azt valljuk, hogy amikor egy ilyen jármű a piacra kerül, akkor mindenki számára legyen elérhető, ne csak például a luxusautó-vásárlóknak” – mondta Fields.

Ford Smart Mobility program

Közvetlenül a Smart Mobility program bejelentése után a Ford egy kutatóközpontot nyitott a csúcstechnológia világának szívében, Palo Altóban, a Szilícium-völgyben. Fő célja az innováció serkentése. Mintegy 125 kutatójával, mérnökével és tudósával ez a Szilícium-völgy egyik legnagyobb autóipari kutatóközpontja. A Ford Smart Mobility programban felvetett kulcsfontosságú témákat az új vezető intézmény kutatási témáivá alakítják át. Az önműködő közlekedés kutatásában a Ford együttműködési megállapodást kötött a világhírű Stanford Egyetemmel, amely ugyancsak Palo Altóban található. A Ford szállítja a Fusion hibrid önműködő kutatási járműveket az egyetem mérnökeinek, akik az országúti tesztek következő fázisát végzik.

Biztonságos és gazdaságos

Az önműködő autó jelentősen fokozza az utasok biztonságát. Ha valamennyi gépkocsi kapcsolatban van egymással, ismerik egymás helyzetét, ismerik az utak állapotát és felismerik a forgalmi helyzeteket, akkor csekély a balesetek valószínűsége. És az utak kihasználtsága? Az önműködő autók egymáshoz sokkal közelebb mehetnek biztonságosan, mint arra az emberek képesek. Tehát az utak minden centiméterét kihasználják, ezzel minimálisra csökkentve a forgalmi dugók előfordulását. A belvárosok sokkal kevésbé lesznek zsúfoltak, és az úton töltött idő csökkenése kevesebb energia felhasználását igényli. Ravi Shanker, a Morgan Stanley befektetési bank kutatási részlegének elemzője szerint a gyakorlati előnyökön túl az önműködő autók évente 5,6 billió dollár megtakarítását eredményezik. Ez a lenyűgözően hatalmas összeg mindent elmond az önműködő közlekedés hatásáról.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.