Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

Black Friday, vagy zöld szombat?

A Ford kutatása szerint a vásárlók hajlandók lesznek többet várni és többet kifizetni a környezetbarát házhoz szállításra

Egy a Ford által nemrégiben megrendelt felmérés szerint az Egyesült Királyságban és Németországban a legtöbb vásárló előnyben részesítené az olyan online kereskedéseket, amelyek elektromos hajtású járművel szállítják ki az árut. A megkérdezett britek 58 százaléka és a németek 54 százaléka vélekedett így.

Ami még ennél is meglepőbb, hogy az Egyesült Királyságban a válaszadók 49 százaléka akár tovább is hajlandó lenne várni, ha a házhoz szállítás zöldebb megoldással történik; Németországban ez az arány 38 százalék volt. Azt már kevesebben vállalnák, hogy magasabb díjat fizessenek egy energiatakarékosabb fuvarért, bár a britek 28 és a németek 21 százalékos eredménye még így is biztató.

A Ford felmérésén 1000 embert kérdeztek meg az Egyesült Királyságban és Németországban, hogy tisztább képet kapjanak arról, hogyan viszonyulnak a vásárlók az elektromobilitáshoz.1 A koronavírus-járvány korlátozásai miatt úgy tűnik, hogy a mostani Black Friday lesz az eddigi legnagyobb volumenű online vásárlási akció2, és ezzel együtt a házhoz szállítások száma is rekordot dönthet.

Európa útjain jelenleg több mint 32 millió áruszállító fut, és a Ford már elkezdte bevezetni legnépszerűbb haszongépjárműveinek elektromos változatait – egy több mint 11,5 milliárd dolláros befektetés eredményeként, aminek célja, hogy a vállalat a teljes modellpalettáján meghonosítsa az elektromos hajtást.3

Az európai márkakereskedésekben már kapható a Transit Custom Plug-In Hybrid áruszállító, ami hatékonyan kombinálja a takarékos, 1,0 literes EcoBoost benzinmotor és a padló alá beépített akkumulátorcsomag előnyeit4. Ez a fejlett rendszer akár 50 kilométeren át tisztán elektromos hajtással képes mozgatni az autót, a teljes hatótávolság pedig 500 km. Az innovatív geofencing technológia automatikusan átkapcsol akkumulátoros hajtásra, ha a jármű egy alacsony emissziójú zóna határához érkezik, sőt az üzemeltetők maguk is kijelölhetnek hasonló zónahatárokat, hogy megkíméljék a kipufogógáztól az iskolákat, a parkokat vagy akár saját logisztikai központjaik dolgozóit.

A nemrégiben bemutatott Ford E-Transit újabb előrelépést jelent a városi áruszállításban. Az új változat a jelenlegi, dízelmotoros Transitéval azonos rakodóteret kínál, tervezett hatótávolsága pedig 350 km, ami biztosan elég lesz a nagyvárosokban működő cégek szokásos fuvarjaihoz, méghozzá bármilyen terhelés és időjárás mellett.

1 A Google vállalattal közösen, 2020 októberében elvégzett, független felmérés, aminek során 1000 embert kérdeztek meg két fontos piacon, az Egyesült Királyságban és Németországban.

2 https://www.thedrum.com/opinion/2020/09/15/strong-ecommerce-strategy-key-black-friday-2020

3 https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/europe-lcv-market

4 A Transit Custom Plug-In Hybrid legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 2,7 l/100 km, legalacsonyabb CO₂-kibocsátása pedig 60 g/km az NEDC szabvány szerint mérve (WLTP: 1,6 l/100km, 37 g/km)

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.