Keresés

Keressen a Ford Petrányi weboldalán

Álmaink kiteljesítése

A Balatonra néző hegyoldal a szőlők számára csodálatos élőhely

A kezdetek

A présház és pince 2000. nyarán épült fel. Igyekeztünk, hogy a korszerű és hagyományos borászati technológiát befogadó épület belesimuljon az évezredes balatoni táj hangulatába. Borászatunk  először hobbinak indult és csak olyan mennyiségben termeltünk, hogy meg tudjuk ajándékozni autót vásárló ügyfeleinket saját borainkból. 2008-ra termőre fordultak az új telepítéseink is, s így idén már jóval többet palackoztunk. Ez a megnövekedett mennyiség már megkívánja a borkereskedelemben való részvételünket.

Ízek és aromák kiteljesedése

Az első szüretek, az elkészült borok is már segítettek mélyebben megismernünk Csopak e magasabban fekvő területének erejét. Már a régiek is felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé mélyebben az olaszrizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.

Boraink kézműves borok

Borkészítési elveinkben mindig a szőlő szerepét hangsúlyozzuk. Kicsiny méretünk miatt kézműves módon minden egyes borfajtára külön odafigyelve neveljük, és kellő időben palackozzuk őket. Természetesen a szőlőművelést és borkészítést a lehető legjobb szakemberekre bízzuk.

Hagyomány és modernitás

Szőlészünk és pincemesterünk Molnár Zoltán, borászunk a szakmában elismert Ritecz János. Mi még csak tanuljuk mellettük a szakma fortélyait, biztosítunk viszont a munkájukhoz szükséges minden támogatást. A hagyományos fahordók mellett a legkorszerűbb reduktív eljárásokat is alkalmazzuk a borkészítés során.  

Fényes múlt, ígéretes jövő

Legfőbb termékeink a minőségi fehérborok, ezek közül is a Csopaki Olaszrizling, a Tramini és a 2009-es évben Csopak Év Bora Címet nyert Sárga Muskotály. Csopakon ismét megtelepülnek a kékszőlők. Kínálatunkban a Merlot- Kékfrankos Cuvée, Cabernet Sauvignon is megtalálható. Megmérettettük borainkat több neves versenyen, ahol szép sikereket értünk el, a Borfalu és a Csopaki Borhetek rendezvényein is bemutatkoztunk. Nemzetközi borversenyeken is részt vettünk, ahol Csopaki Rizlingünk az olaszrizling versenyen első helyezést ért el. A Merlot-Kékfrankos Cuvéenk az olasz, osztrák, szlovén és magyar borok  között magas pontszámmal nyert aranyat.

Hisszük, hogy a csopaki bornak nemcsak fényes múltja, de ígéretes jövője is van. A balatoni hegyoldalak szőlő és borkészítési tradíciói, valamint sajátságos kézműves odaadásunk kedvelt borokkal erősítik fejlődő borkultúránkat. Pincénkből nemsokára ismét érkeznek a frissen palackozott borok, melyek a legszebb illatukat és zamatukat kínálják az igényes borkedvelőknek.

Ez a weboldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.