A dinamikus életstílus megtestesítője, amit kellően kifinomult dizájn jellemez. Ez az új Ford Kuga, ami háromféle hibrid változatban is elérhető.

Kényelmes, biztonságos és megbízható, egy kiváló társ a család számára, ami nem mellesleg a legtöbbet vásárolt plug-in hybrid modell Európában. Nézzük, mit kell tudni róla!

A Ford Kuga 2008 óta része a Ford kínálatának. Az elsőkerék- és összkerékhajtással is elérhető crossover elsősorban az európai piacra készült, de értékesítették máshol is, Észak-Amerikában például Escape néven. 2021-ben Európában csaknem 108 ezer Kugát adtak el. Jelenleg a Ford Kuga a harmadik generációnál tart. Vegyük sorra, mi rejlik a dinamikus, de mégis elegáns stílus mögött!

Az autó lelke: a motor

A Ford Kuga háromféle hibrid verzióban érhető el: van az EcoBlue Hybrid, a Full Hybrid (FHEV) és a Plug-in Hybrid (PHEV) technológia. Ezek mindegyike fejlett hibrid technológiát alkalmaz, aminek köszönhetően az autó halkan suhan, a vezetési élmény pedig magáért beszél.

A Plug-in Hybrid (PHEV) és a Full Hybrid (FHEV) változatokban kétféle motor kapott helyet. Van egyfelől egy akkumulátorral működtetett elektromos motor, másfelől pedig egy Atkinson-ciklusú 2,5 literes benzinmotor. A két motor összjátékának köszönhetően sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett messzebbre juthatunk, az elektromotor ugyanis támogatja a benzinmotor működését. Teljesen elektromosan egyébként a hatótávolság 56 km. A vezető maga döntheti el, hogy melyik erőforrásra támaszkodik. Érdemes tudni, hogy fékezés és lassítás esetén energiát nyer vissza az autó. A két motorral együtt összesen 225 LE teljesítményre képes a négykerekű, mindeközben a károsanyag-kibocsátás csupán 22 CO2/km. Az akkumulátorra a gyártó 8 év vagy 160 ezer km garanciát vállal.

A plug-in hibrid (PHEV) hajtású Kuga egyszerűen tölthető otthon és a nyilvános töltőpontokon egyaránt. Az alapfelszereltség részét képezi két töltőkábel, az egyiket a nyilvános helyen történő töltéshez lehet használni, a másik pedig az otthoni töltéshez.

Ha valaki a klasszikus megoldásokat részesíti előnyben, akkor két motorváltozat közül választhat: az EcoBlue dízeles és az EcoBoost benzines verzió.

Minden terepen jól teljesít

A Ford Kuga remekül megállja a helyét a városi közlekedésben, de a lejtős-dombos terep sem okoz számára problémát. A SYNC 3 navigációs rendszernek köszönhetően egyszerűen eljuthatunk bárhova, miközben olyan vezetéstámogató rendszer segítheti utunkat, amelynek része például az adaptív sebességtartó automatika Stop & Go funkcióval, fejlett fékrendszer vagy éppen a FordPass Connect Live Traffic szolgáltatással. A SYNC 3 egyébként könnyedén összekapcsolható az okostelefonokkal, az Apple CarPlay és az Android Auto segítségével a telefon jól működik együtt a 8”-os érintőképernyővel.

Az ütközésmegelőző rendszer segít abban, hogy az autós észrevegye a környezetben lévő veszélyforrásokat, így például érzékeli a többi járműtől, a gyalogosoktól, a kerékpárosoktól tartott távolságot és jelez, amennyiben fennáll az ütközés esélye. Ha mégis rizikós szituáció adódna, a sofőr pedig félrerántja a kormányt, akkor az autó segíti a kormányzást, hogy a manőver biztosan sikerüljön.

A már említett adaptív sebesség automatika biztosítja, hogy a kocsi előtt haladó járműtől megfelelő távolságot tartsunk, a sávtartó automatika pedig arról gondoskodik, hogy csak akkor váltsunk sávot, ha szabad az út. Mindezt úgy teszi, hogy a külső visszapillantó tükrön felvillan egy jelzés, amennyiben a holttérben tartózkodik valamilyen jármű, ha ennek ellenére próbálunk sávot váltani, akkor a rendszer enyhe ellenállást gyakorol.

Érdemes szót ejteni arról, hogy a Ford Kuga LED-fényszórói intelligens megoldásokkal segítik a közlekedést sötétben és rossz látási viszonyok esetén: az adaptív, dinamikus fényszórók automatikusan változtatják a fénymintázatot az útviszonyoknak és a forgalomnak megfelelően.

Ha parkolásról van szó a Kugára akkor is lehet számítani. Az autó ugyanis észleli a megfelelő méretű parkolóhelyet, majd saját maga képes be- és kiállni. Mindeközben a sofőrnek sem a kormányhoz, sem a pedálhoz nem kell hozzáérni.

Belül a kényelem az úr

A Kuga a belső tér tekintetében sem okoz csalódást, könnyed vonalvezetés, stílusosság jellemzi az utasteret, a kényelemről pedig automata klímaberendezés gondoskodik. A Bang & Olufsen hangfalak jól illeszkednek az autó stílusához és tökéletes hangzást biztosítanak.

A biztonság érdekében a kormány fölött, szemmagasságban a műszerfalon egy kis kijelző is helyet kapott, így a sofőrnek nem kell levenni a szemét az útról, mégis a legfontosabb információkat követni tudja.

Igen praktikus és kedvelt megoldás a kézhasználat nélkül nyíló csomagtérajtó, ami természetesen a Ford Kugából sem hiányozhat. Az autó belső kialakítása tágas, a különféle dizájn elemek pedig praktikus szempontokat szolgálnak. A raktér mérete könnyedén növelhető 645 literről akár 1530 literre, ami különösen hasznos lehet a több napos családi kalandok során. Legyen szó csomagokról, kutyaboxról, horgászfelszerelésről vagy éppen egy nyári strandolásról, biciklitúráról, a méretes csomagtartóban mindenki megtalálja a maga helyét. A hátsó ülések mozgatásával nemcsak a csomagtartó méretét lehet variálni: a második üléssor extra lábteret kaphat az ülések elcsúsztatásával. A SUV-ra jellemző emelt magasságnak köszönhetően kényelmesen hozzá lehet férni a csomagokhoz, nem mellesleg pedig a be- és kiszállás is egyszerűbb.

Ha a belső tér nem lenne elegendő, akkor különféle tetőre szerelhető csomagtartókkal gondoskodhatunk arról, hogy ne maradjon otthon egyetlen csomag sem. A tetősínek matt fekete és alumínium színben érhetők el. Igen masszív konstrukciók, nem mellesleg pedig hozzák a SUV életérzést. Ha pedig a tetősín sem lenne elég, akkor jöhet az utánfutó! Extraként ugyanis behajtható vonóhorog is rendelhető az autóhoz.

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020