Elektromos autók

Elektromos autókkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdések

 • Hogyan tudok feltölteni egy elektromos autót?

  Az elektromos jármű töltésének többféle módja van otthon és menet közben is. Minden értéket a jellemző körülményeket figyelembe véve számoltunk ki. A tényleges töltési díjak és hatótávok változóak lehetnek.

  • Otthoni töltés: A Ford Connected Wallbox a legkényelmesebb és valószínűleg leggyorsabb otthoni módja Mustang Mach-E modellje feltöltésének. Biztosítja járműve maximális otthoni töltési sebességét – óránként akár 45 km-rel növelheti a hatótávot. A FordPass alkalmazással még a csatlakoztatott Wallbox is irányíthatja, és kontrollálhatja a hozzáférést is. Ha kék ipari konnektoraljzattal rendelkezik, még gyorsabban tölthet, mint egy normál konnektorral. Használhatja a (járművéhez mellékelt) Ford Varipower otthoni töltőkábelt, annak ipari csatlakozójával együtt. A töltés így óránként akár 20 km-rel növelheti a hatótávot. Végül egyszerűen csatlakoztathatja egy egyszerű háztartási aljzatba az otthoni töltőkábel és annak háztartási csatlakozója segítségével. Ez óránként akár 12 km-rel növelheti a hatótávot. A biztonságos működés érdekében a konnektorokat szakemberrel ellenőriztesse.
  • Köztéri töltés: A Ford Európa-szerte több helyen biztosít köztéri töltőállomásokat. A töltőket a Ford töltőkártya (RFID kártya), a FordPass alkalmazás vagy a Plug&Charge segítségével tudja felnyitni. Elektromos járművéhez számos különböző típusú köztéri töltőt találhat:
   • Köztéri váltóáramú (AC) töltő: Ezek némelyikéhez köztéri töltőkábelre van szükség, amely a Mustang Mach-E alapfelszereltségének része. A töltési teljesítmény általában 11–22 kW, így óránként nagyjából 50 km hatótávot biztosít.
   • 50 kW-os egyenáramú (DC) töltő: Ezek a töltők már számos országban elérhetők. Mindig talál töltőkábelt az állomáshoz csatlakoztatva, így nem kell a sajátját használnia. Ezek a töltők óránként körülbelül 300 km hatótávot képesek biztosítani.
   • 150 kW egyenáramú (DC) töltő: Ezek biztosítják a leggyorsabb töltést, ami óránként akár 500 km hatótávot jelenthet, és nem szükséges köztéri töltőkábelét használnia. A nagyteljesítményű töltők száma folyamatosan növekszik, és a Ford az IONITY-val együttműködve egyre több nagyteljesítményű töltőt létesít az európai autópályákon.
 • Hogyan tudok feltölteni egy elektromos autót otthon?

  Az elektromos járművek tulajdonosai a töltés 95%-át jellemzően otthon végzik. Valószínűleg ez a legolcsóbb megoldás, kivéve, ha a munkáltatója ingyenes töltést biztosít a munkahelyén. Ha a Ford Connected Wallboxhoz csatlakoztatja elektromos autóját egy egész éjszakára, reggelre teljes lehet a töltöttségi szint - a telefontöltéshez hasonlóan. Ennek telepítésben szakpartnereinkkel segíthetünk Önnek. Ennél lassabban egyszerű háztartási aljzatban Ford Varipower otthoni töltőkábelt használva vagy nagyobb teljesítményű ipari aljzatban is tölthet.

 • Hogyan találhatok köztéri töltőt?

  Egyszerűen használhatja a FordPass alkalmazást vagy a járműve navigációs rendszerét. Mindkettő megmutatja a különböző töltőállomások pontos helyét, nyitvatartását és árait. Ha úton van, mind az alkalmazás, mind a navigáció megmutatja az útvonal mentén elhelyezkedő töltőket, és frissíti az útvonal idejét a töltési időket beleszámítva.

 • Hogyan fizethetek a töltésért?

  A FordPass feltöltési előfizetéssel a 'menetközbeni fizetés' módszerrel fizethet a töltésért. Minden töltés után rövid időn belül értesítést kap, amely tartalmazza a töltés részleteit és az Önnek kiszámlázott költségeket.

 • Mekkora egy elektromos autó hatótávolsága?

  A kisebb akkumulátorral rendelkező városi autók hatótávolsága nagyon eltér a sokkal nagyobb akkumulátorral rendelkező egyterű autókétól. A Mustang Mach-E céltartománya 450 km standard akkumulátorral, illetve 600 km kiterjesztett kapacitású akkumulátorral. Gondolja végig, hogy milyen hosszú a leghosszabb rendszeres útja, és hogy valójában mennyit vezet napi szinten. Majd gondolja át azt is, hogy amennyiben tudja otthon tölteni az autót, akkor egy egyszerű csatlakoztatás segítségével minden éjszaka feltöltheti. Így hamar világossá válik, hogy ezekkel a hatótávokkal a legtöbb utazást otthoni feltöltéssel le lehet bonyolítani. Ha pedig nagyobb utat tervez, a köztéri és az IONITY nagy teljesítményű töltők a FordPass alkalmazáson keresztül az utazás egyszerűen tervezhető állomásaivá válnak.

 • Hogyan érhetek el jobb hatótávolságot télen?

  Az akkumulátor optimális üzemi hőmérsékleten funkcionál, ennek eléréséhez melegíti és lehűti magát. Minden bekapcsolt eszközt az akkumulátor lát el árammal, így minden, amivel Ön az áramfogyasztást csökkenteni tudja, növeli az autó hatótávolságát. Sokféleképpen növelheti elektromos autója hatótávolságát hideg időben:

  • Indulás előtt fűtse fel az autóját töltés közben.
  • Távolítsa el a havat a járműről, hogy a tömege ne legyen nagyobb a szükségesnél.
  • Használja az ülésfűtést és a kormány fűtésfunkcióját ahelyett, hogy az egész fülkét felmelegítené.
  • Vezessen gazdaságosan – egyenletes, nem túl nagy sebességgel, enyhe gyorsítással és fékezéssel stb.
  • Maximalizálja a fékezéssel visszanyerhető teljesítményt azzal, hogy amikor lehetséges, fokozatosan fékez.
  • Csatlakoztassa elektromos autóját parkoláskor egy külső áramforráshoz, hogy a külső forrás tartsa melegen és töltse újra a rendszert.
 • Mennyibe kerül feltölteni egy elektromos járművet? Mi a különbség az elektromos áram és a hagyományos üzemanyag ára között?

  Az elektromos járművek feltöltése általában évi 157.380 forintba kerül. A benzin/dízel évi 585.200 forintos árához képest.

 • Miért gyárt a Ford elektromos járműveket?

  Az elektromos járművek nemcsak a következő szükséges lépést jelentik a szén-dioxid-semleges vezetés jövőjének megteremtése felé, hanem új, izgalmas jellemzőkkel is rendelkeznek. A Ford elektromosítási terve egyszerű. Azokat a dolgokat, amelyeket az emberek eleve szeretnek a Fordban, autóik képességeit, teljesítményét és technológiáját, modernizálják az elektromos járműveik egyedülálló tulajdonságai segítségével.

 • Mennyi ideig működnek az elektromos autók akkumulátorai?

  A Ford elektromos járművei ugyanolyan magas színvonalú szabványoknak megfelelően készülnek, mint hagyományos járműveik. Ezért adnak 8 év/160 000 km garanciát az akkumulátorokra.

 • Az elektromos autók bocsátanak ki kipufogógáz-szennyezést?

  Nem, a teljesen elektromos járművek egyáltalán nem bocsátanak ki kipufogógázt. Ha elektromos járművét megújuló/zöld energiával tölti fel, még tovább csökkentheti CO2-kibocsátását.

Széchenyi 2020