Megérkezett a vadonatúj, minden szinten új színvonalat képviselő Ford Ranger Raptor, amely az első modellváltozat az európai piac legkelendőbb pickupjának új generációjából.

A sivatagi tájak leigázására, a hegységek meghódítására és a mindennapos autózásra egyaránt kiválóan alkalmas, második generációs Ranger Raptor magasra teszi a lécet az off-road teljesítmény terén, és – akárcsak az új generációs Ranger összes modellváltozata – intelligensebb, keményebb és sokoldalúbb, mint valaha.

Az európai Ranger-rajongók számára különösen izgalmas esemény a vadonatúj Ranger Raptor megjelenése, hiszen ez az új generációs Ranger-család első, Európában kapható változata; az első Raptorok gyártása már meg is kezdődött.

Ford Ranger Raptor halad az aszfaltos úton

A Ford Performance által kifejlesztett új generációs Ranger Raptor a vadonatúj Ford Ranger nagy teljesítményű változata. Intelligens vezérlő technológiáival és új generációs, jóval keményebb szerkezetével a Ranger Raptor a nyers erő és a mechanikai-technikai precizitás izgalmas ötvözetét kínálja.

“Minden erőnkkel arra törekedtünk, hogy az új generációs Ranger Raptort igazi izom-pickuppá formáljuk,” mondta el Dave Burn, a Ranger Raptor programvezető mérnöke a Ford Performance-nál. “Az új modell sokkal gyorsabb lett, hihetetlenül jól néz ki, rengeteg új funkciót kínál, és ez a legkeményebb Ranger, amit valaha építettünk.”

A Raptor érkezésével egyidőben a Ford már el is kezdte felvenni a megrendeléseket a népszerű Wildtrak és Limited változatokra, illetve a Ranger XL és XLT kivitelekre. Az európai Ranger-család eddigi legszélesebb kínálata nemcsak az új technológiák miatt lesz vonzó, hanem sokoldalúsága miatt is, aminek köszönhetően egyre több vásárló választja ezt a pickupot.

Új rekordot jelentő, 53,4 százalékos szeptemberi piaci részesedésével a Ranger tovább erősítette vezető pozícióját az európai pickup-piacon, és ezzel az eredményével 41 százalékra növelte az idén eddig elért piaci részesedését.

Még több erő

A teljesítményrajongók számára a legfontosabb újdonság alighanem a vadonatúj, kettős turbótöltésű, 3,0 literes V6-os EcoBoost benzinmotor lesz, amit a Ford Performance szakemberei úgy hangoltak, hogy 292 lóerő teljesítményt és 491 Nm forgatónyomatékot adjon le.

A kettős turbótöltésű, 3,0 literes V6-os EcoBoost erőforrás motorblokkja grafiterősítésű vasöntvény; ez mintegy 75 százalékkal erősebb és 75 százalékkal merevebb, mint egy hagyományos, vasból öntött szerkezet. A Ford Performance szakemberei sokat dolgoztak azon, hogy a motor készségesen reagáljon a gázparancsra, és a versenypályákon kifejlesztett (a Ford GT és a Focus ST modellekben alkalmazott megoldáshoz hasonló) turbólyuk-semlegesítő rendszer garantálja, hogy a vonóerő azonnal rendelkezésre álljon.

Ford Ranger Raptor motortere

A új turbólyuk-semlegesítő megoldás lényege, hogy a turbótöltő akár még három másodpercig is pörög azután, hogy a vezető felengedte a gázpedált, így a kanyarokból kigyorsítva vagy a fokozatváltásoknál az autós azonnali gyorsulásra számíthat. Emellett az erőforrást egyedi turbótöltés-profilra programozták, hogy a tízfokozatú automata sebességváltó minden egyes áttételénél optimális teljesítményt biztosítson.

“A háromliteres motor meglepő dinamizmussal ruházza fel a Ranger Raptort, ami még a legkeményebb teljesítményrajongót is lenyűgözi,” vélekedett Burn. “Az új blokk teljesítménye és gyorsító képessége széles mosolyt csal majd az autósok arcára.”

A lélegzetelállító teljesítményt még izgalmasabbá varázsolja az elektronikus vezérlésű aktív kipufogórendszer, amely négyféle, a mindenkori vezetési helyzethez illő motorhangot kínál.

 • Csendes – itt a halk működés fontosabb, mint a teljesítmény, hogy a Raptor tulajdonosa korán reggel ne zavarja a szomszédokat
 • Normál – ebben a mindennapi használatra kialakított profilban hallható ugyan a motorhang, de úgy, hogy az autó ne legyen túl hangos az utcán. Ez az alapértelmezett beállítás a Normál, Csúszós út, Sár/Nyomvályú és Sziklán araszolás üzemmódokban
 • Sport – hangosabb és dinamikusabb motorhang
 • Baja – hangerejében és tónusában egyaránt a legütősebb hanghatás; Baja üzemmódban a kipufogó a nyitott rendszerek hangját idézi. Kizárólag off-road használatra ajánlott.

A vásárlók emellett rendelhetnek egy 2,0 literes biturbó dízelmotort is, ami 2023 elejétől szerepel a Ranger Raptor kínálatában; ez a változat várhatóan nyáron jut majd el a vevőkhöz.

Azoknak, akik tényleg odateszik

A vadonatúj Ranger Raptor felfüggesztése a vadonatúj Rangeréhez viszonyítva egészen egyedi. Az autóban egy sor különleges, Raptor-specifikus megerősítés található, többek közt a C-oszlopban, a platón és a pótkeréknél, a felütésgátlónál, a rugótoronyban és a hátsó lengéscsillapító bekötésénél; ezek a megoldások együtt azt eredményezik, hogy a Raptor még a legkeményebb terepen is magabiztosan uralható.

Ford Ranger Raptor halad az erdei úton

Egy olyan nagy teljesítményű off-roadernek, mint a Ranger Raptor, kifogástalan tapadásra van szüksége, ezért a Ford mérnökei teljes egészében átalakították a futóművet. Vadonatúj, erős, mégis könnyű alumínium alsó és felső lengőkarokat, hosszú első-hátsó rugóutakat és Watt-rudazattal kiegészített, kifinomult hátsó futóművet terveztek, hogy az autó még akkor is kiválóan uralható legyen, ha nagy sebességgel vágnak át vele a kemény terepen.

“A Ranger Raptor futóművében az egyik legnagyobb újdonság a FOX® Live Valve lengéscsillapítók alkalmazása. Ezek révén a futómű beállításai valós időben változnak, az aszfalton kiválóan szabályozva a karosszéria mozgását, ugyanakkor remekül elnyelve a terep durva egyenetlenségeit, hogy az autós teljesen kiaknázhassa a Raptor teljesítményét, és tökéletesen uralhassa a járművet”, mondta Burn.

Ford Ranger Raptor halad az erdei úton

Az új generációs, 2,5 col átmérőjű FOX® Live Valve belső megkerülő szelepes lengéscsillapító pozícióérzékelő technológiával működik. Ezek a csillapítók a legkifinomultabb ilyen szerkezetek, amelyeket valaha beépítettek a Ranger Raptorba, és Teflon™-töltetű olaj van bennük, ezért – a kifutó modell lengéscsillapítóival összehasonlítva – mintegy 50 százalékkal kisebb súrlódással működnek.

A Ranger Raptor átprogramozott üzemmódjaival összekapcsolt Live Valve belső megkerülő szelepes rendszert úgy tervezték meg, hogy közúton kényelmesebb futást, terepen pedig jobb rugózást biztosítson, kis és nagy sebességnél egyaránt.

A rendszer hozzáigazítja a csillapítás erejét a különféle üzemmódokhoz, emellett pedig a futómű észrevétlenül felkészíti a járművet a különféle vezetési körülményekre. Amikor a csillapító összenyomódik, a megkerülő szeleprendszer különböző zónái pontosan olyan ellenállást adnak, amennyi az adott helyzethez szükséges, és kirugózáskor is ugyanígy viselkednek.

Az erős felütések elleni védelem érdekében a már versenyeken is bizonyított FOX® Felütésgátlás Vezérlés maximális csillapító erőt állít be a lengéscsillapító utolsó 25 százaléknyi mozgástartományában. Erős gyorsításkor a rendszer kimerevíti a hátsó csillapítókat, hogy megakadályozza az autó ‘leguggolását’, javítva ezzel a menetstabilitást. Mivel a lengéscsillapítók minden pillanatban ideális beállítással működnek, a Ranger Raptor ugyanolyan élvezetesen vezethető az aszfalton, mint a terepen.

A hardvert a FOX® szállította, ám a tuningot és fejlesztést a Ford Performance végezte számítógépes tervezéssel és valós tesztekkel. A rugófeszesség-szabályozástól kezdve hasmagasság-állításig minden területen úgy hangolták be a szerkezet működését, hogy tökéletes egyensúlyt teremtsenek a kényelem, az irányíthatóság, a menetstabilitás és a tapadás között, legyen szó akár közúti autózásról, akár terepezésről.

A Ranger Raptor kimagasló terepképességét tovább fokozzák a kocsitest alatt elhelyezett védőelemek. Az első motorvédő lemez majdnem kétszer akkora, mint a normál új generációs Rangeré, és 2,3 mm vastag, nagy szakítószilárdságú acélból készül. Ezt a lemezt (a motor alsó burkolatával és az osztómű védőlemezével együtt) úgy tervezték, hogy hatékonyan megóvja a legfontosabb szerkezeti elemeket, például a hűtőt, a kormányművet, az első keresztmerevítőt, az olajteknőt és az első differenciálművet.

Terepezés közben hasznos segítség az elöl és hátul egyaránt megtalálható kettős vonószem-csatlakozás. A dupla kialakítás megkönnyíti a hozzáférést az egyik rögzítő ponthoz, ha a másik éppen hozzáférhetetlen, és lehetővé teszi a kipányvázó hevederek használatát, amikor mély homokból vagy sárból kell kiszabadítani az autót.

Minden terepen élvezetes

A Ranger Raptorban most jelenik meg először az a fejlett, állandó négykerékhajtás, amelyben egy vadonatúj, elektronikus vezérlésű kétfokozatú terepváltó osztómű, és az autóban zárható első és hátsó differenciálmű működik; a hardcore terepezők bizonyára nagyra értékelik majd mindezt.

“Bár a Raptorhoz a sivatagi versenyek adtak inspirációt, ez az autó bármilyen terepen helytáll. Olyan off-roadert alkottunk, amit nem kell külön módosítgatni ahhoz, hogy az ember bárhová eljusson vele – és biztonságban haza is érjen onnan,” tette hozzá Burn.

Annak érdekében, hogy az új generációs Ranger Raptor ugyanolyan magabiztosan mozogjon az aszfalton, mint a mély sárban vagy a kerékvályúkkal szabdalt terepen, az autó vezetője hét különböző üzemmód közül választhat; ezek közt a Baja beállítás is szerepel, amikor a jármű elektronikai rendszerei a lehető legnagyobb teljesítményt biztosítják a nagy sebességű terepezés közben.

“Azt akartuk, hogy a Baja üzemmód igazán különleges képességgel ruházza fel az autót,” árulta el Burn. “Ez egy olyan funkció, ami nagyon fontos a Ranger Raptor vásárlóinak.”

Mindegyik üzemmódban másféle beállítások alapján működik a motor- és váltóvezérlés, az ABS, a kipörgés- és stabilitásvezérlés, a kipufogószelep, a kormánymű és a gázadás. Mindemellett a műszeregység, a járműinformációs rendszer és központi érintőképernyő színvilága is a kiválasztott üzemmódnak megfelelően változik.

Országút

 • Normál – kényelem és üzemanyag-takarékosság
 • Sport – élénkebb reakciók az élvezetes közúti autózáshoz
 • Csúszós út – magabiztosabb haladás csúszós vagy egyenetlen úton

Terep

 • Sziklán araszolás – kifejezetten a sziklás, egyenetlen talajon történő, kis sebességű araszoláshoz, ahol kulcsfontosságú a finom irányíthatóság
 • Homok – optimális áttételek és megfelelő vonóerő homokra vagy mély hóra
 • Sár/Nyomvályú – maximális tapadás az elinduláshoz és a lendület megtartásához
 • Baja – minden rendszer csúcsteljesítményen a nagy sebességű terepezéshez
 • Az új generációs Ranger Raptorban mindezt a Trail Control™ egészíti ki, ami úgy működik, mint egy terepre szánt sebességtartó automatika. Csak be kell állítani a kívánt tempót (32 km/óra alatt), és az autó önműködően adagolja a gázt és fékerőt, hogy vezetőjének csak a kormányzásra kelljen koncentrálni a nehéz terepen.

Kemény és atlétikus megjelenés

A Ranger Raptor kivételes képességeihez vadonatúj külső társul, ami az új generációs Ranger látványos stílusát tükrözi. A markáns sárvédők és fényszórók hatásosan hangsúlyozzák az autó szélességét, s a pickupot még erőteljesebbnek mutatja a hűtőrács nagyméretű F-O-R-D felirata és a határozott kontúrokkal határolt lökhárító.

“A Ranger Raptor minden egyes dizájn-eleme határozott célt szolgál,” magyarázta el Dave Dewitt, a Ranger Raptor külső dizájnjáért felelős formatervezési igazgató. “Ezen az autón első pillantásra látszik, mire képes.”

A vásárlók hétféle fényezés közül választhatnak, köztük a kizárólag a Raptor kínálatában szereplő Code Orange és Conquer Grey árnyalatokat, amelyek hatásosan hangsúlyozzák ki a pickup exkluzivitását és erejét. A látványos megjelenés érdekében a Ford matricázást is készített a Raptorhoz, hogy az autó külseje még inkább felidézze a versenyek világát.

A mátrix LED fényszórók és LED nappali menetfények új szintre emelik a Ranger Raptor világításának teljesítményét: a prediktív kanyarvilágítás, a vakításmentes fényszórók és az automatikus, dinamikus fényszórómagasság-állítás hasznos segítséget jelentenek a vezetőnek és a többi közlekedőnek.

A szélesített kerékjáratok erőteljes formavilágú 17 colos könnyűfém keréktárcsákat ölelnek körül, amelyeken a kizárólag a Raptorhoz kínált, nagy teljesítményű terepgumik feszülnek. A funkcionális szellőzőnyílások, légterelő elemek és az erős, jó tapadást kínáló alumínium oldalfellépők nemcsak mutatósak, hanem kifejezetten praktikusak is. A hátsó LED lámpatest az első világítás jellegzetes stílusát ismétli, a Precision Grey árnyalatra fényezett, fellépővel is kiegészített hátsó lökhárító pedig olyan magasra került, hogy ne rontsa a hátsó terepszöget.

Az utastér dizájnja is a Ranger Raptor terepképességét és energikus természetét hangsúlyozza. A vadászgépek által ihletett sportülések kifejezetten kényelmesek, ugyanakkor a testet is kiválóan megtámasztják a gyors kanyarokban.

A műszerfalat, a belső kárpitozást és az üléseket Code Orange színű betétek díszítik; ez az árnyalat jól illik a belső világításhoz, ami okkersárga fényben füröszti a kabint. A prémium minőségű bőrrel borított, fűthető sportkormányt erőteljes ujjtámaszok és középállás-jel egészítik ki, és a sportos benyomást tovább erősíti a magnéziumöntvény váltófülek látványa.

Az utasok szórakoztatásáról a legújabb digitális technológia gondoskodik: a kabinban 12,4 colos digitális műszeregység teremt igazi hi-tech hangulatot, a 12 colos központi érintőképernyőhöz pedig a Ford új generációs SYNC 4A® konnektivitási és szórakoztató rendszere 5 kapcsolódik, amelyen felár nélkül működik a vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto™ kapcsolat6. Az új meg új kalandokhoz 10 hangszórós B&O® hangrendszer7 szolgáltat lelkesítő zenei aláfestést.

A Ford szerint a Ranger Raptor vásárlói minden alkalmat megragadnak majd, hogy autójukkal nagyokat túrázzanak, ezért a vállalat az outdoor-specialista ARB segítségével átfogó tartozékkínálatot állított össze. Ebben olyan tételek szerepelnek, mint például a tetőn könnyedén felállítható kétszemélyes sátor, amelynek beépített matraca és öt ablaka igazi luxust jelent majd a vadonban töltött éjszakák során, strapabíró alumíniumváza és vízálló, hasadásmentes szövete pedig minden megpróbáltatást kibír. A megoldás nagy előnye, hogy így a plató szabad marad a poggyász és a felszerelés számára.

A Ford Performance család tagja

A Ford Performance a mexikói Bajában november 15-20-án megrendezett Baja 1000 sivatagi rallyn bizonyítja a Ranger raptor kivételes képességeit. A híres futam nemcsak az autó Baja üzemmódjának névadója volt, hanem a Ford Performance Raptor-szériájának fejlesztési munkájában is fontos szerepet játszott.

Ford Ranger Raptor halad a homokos úton

A Raptor modellnév eredete Észak-Amerikáig nyúlik vissza, ahol a Ford ezzel a névvel különböztette meg nagy teljesítményű pickupjait és terepjáróit. Az első ilyen jármű az első generációs F-150 SVT Raptor volt, amit arra építettek, hogy képes legyen nagy sebességgel végigszáguldani a terepen. A Ford Performance legutóbb a Bronco Raptor SUV modellt és a limitált darabszámú Bronco DR sivatagi versenygépet mutatta be Észak-Amerikában.

A Ford Performance által fejlesztett Ranger Raptor révén a Raptor embléma 2018-ban már a globális piacon is feltűnt, így végre Európa hardcore pickup-rajongói is hozzájuthattak egy igazán izgalmas autóhoz.

Kapcsolódó fotók

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020