A Ford közel 120 éve része az emberek életének. A világ egyik legnagyobb ipari vállalata, ami gépkocsik millióit gördíti az utakra. Hogy alakult az amerikai multi nagyvállalat története és melyek a legkedveltebb régi Ford típusok? Jöjjön egy kis történelem!

A Ford gyár 1903. június 16-án alapult Henry Ford és további 11 alapító tag közreműködésével, akik csupán 28 ezer dollár készpénzt adtak össze az alapokhoz. Kezdetben mindössze 10 alkalmazottal működött, az első bő 1 évben 1700 autót gyártottak, innen nőtte ki magát a világ egyik leghíresebb és az amerikai ipar fejlődését meghatározó vállalattá. A New York-i tőzsdén jegyzett céget a mai napig a Ford család irányítja, igaz kisebbségi tulajdonban vannak, de a szavazati joguk többségi. A Ford a General Motors után Amerika második legnagyobb autógyártója, világviszonylatban pedig csupán a Toyota, a Volkswagen, a Hyundai és a General Motors előzi meg.

Az első Ford gépkocsi tulajdonosa egy fogorvos volt, Mr. Pfennig, alig 10 évvel a kezdeti lépések után azonban már minden második ember Ford autóval szelte az utakat. Az amerikai sikerek a külföldi terjeszkedés lehetőségét hozták magukkal: az első külföldi gyárat Kanadában nyitották meg, az első komolyabb európai üzemet pedig Kölnben, 1931-ben. Az amerikai cég a Ford Of Europe ágat 1967-ben indította útjára. A hetvenes években a külső nyomás, a vásárlói igények felvetették egy kisebb autó elkészítésének gondolatát. Bár Henry Ford nem rajongott az ötletért, de végül az európai piacon 1976-ban megjelent a Ford Fiesta, ami óriási sikert aratott.

A Ford márkanév több autómárkát is felölelt és felölel a mai napig. Az égisze alá tartozott a Mercury, a Lincoln, a Cougart, az Edsel, 2010-ig a személygépjármű-gyártással együtt a Volvo, de hozzá tartozott korábban az Aston Martin, a Jaguar és a Land Rover is. Ma már vegyes vállalatai vannak szerte a világon: Kínában a Changan Ford, Tajvanon a Ford Lio Ho, Thaiföldön az AutoAlliance Thailand, Törökországban a Ford Otosan, Oroszországban pedig a Ford Sollers.

Akárcsak a gyártás, a Ford embléma is egy evolúciós folyamaton ment keresztül az évtizedek során. A logó első változata 1903-ben készült el. Az egyik mérnök asszisztense a kézírásra emlékeztető betűket díszes keretbe foglalta. 1906-ban jött az úgynevezett „szárnyas kézírás”, majd rá egy évre az ovális embléma. 1911-ben készült el a végleges ovális forma és a ma is használt betűtípus.

Ford embléma

Régi Ford típusok, ikonikus modellek

A régi Ford típusok között több olyan modellt is találunk, ami igazi ikonná nőtte ki magát. Ilyen például az A-modell, ami 1903-ben készült és az első modell volt. A járműben egy kéthengeres boxermotor kapott helyet, 1668 köbcentis volt és 8 lóerővel hasított az utakon. Két év leforgása alatt 1750 ilyen autót adtak el, darabját 750 dollárért, így bőven behozta a fejlesztésére elköltött 28 ezer dollárt.

Csaknem 20 évig, 1908 és 1927 között gyártották a Tin Lizziet, ami nem más, mint a T-modell. Fejlesztésében részt vett Harold Wills, illetve Galamb József és Farkas Jenő is. 2900 köbcentis, négyhengeres motorral közlekedett, a végsebessége pedig 72 km/h volt. Az első sorozatgyártású, mozgó összeszerelőszalag segítségével készült modell kifejezetten a középosztály számára készült. Összesen 15 millió T-modell gördült le a gyártószalagról 1923-ig.

Európai és amerikai modellek

A kontinensek, kultúrák közötti eltérések más-más üzleti modell alkalmazását tették szükségessé, így az igényeknek megfelelően, az európai modellek és az amerikai modellek között megfigyelhetők eltérések. A Ford Escape például egy amerikai modell, ahogy az Explorer és az Expedition is, míg a Ford Ka, a Kuga és a Mondeo az európai modellek táborát erősíti.

Ford Kuga áll egy hegyoldalon

Új irányok

Az utóbbi években a trendek tekintetében hatalmas változások figyelhetők meg az autóiparban. Ezzel a Ford is igyekszik lépést tartani. 2018-ban bejelentette, hogy a Mustang kivételével az összes észak-amerikai modell kivonását tervezi, és a SUV-ok, illetve a teherjárművek irányába szeretne tovább fejleszteni.

A Ford neve az évek során egybeforrott a profizmussal és a minőséggel. Ismerd meg, milyen modellek érhető el a Ford Petrányi kínálatában!

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020