Bevezető

 • Két szerelő egyeztet

  Mikor kell elvégezni a vizsgát?

  Személyautó műszaki vizsgára akkor van szükség, ha új tulajdonossá válik és szeretné a járművét forgalomba hozni vagy ha a meglévő autója műszakija jár le, illetve járt le. Az új autók frissen forgalomba helyezve 4 évig használhatók érvényes műszaki vizsgával, ez idő letelte után 2 évente kell ezt megújítani.

 • Szerelő mosolyogva mutatja a hüvelykujját

  Mennyire szigorú a vizsga?

  Az autónk karbantartása egy rendszeres feladat, melyet természetesnek kell vennünk és a szükséges időközönként be kell iktatni. Ám fontos, hogy nem kell, hogy ez az egyszerű rutin mázsás teherként nehezedjen ránk: a megfelelő információk birtokában semmi ok az aggodalomra.

Meddig közlekedhetünk lejárt forgalmival?

Lejárt műszaki vizsga esetén úgynevezett útvonalengedélyre van szükség. Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy büntetlenül eljuthasson az autó tulajdonosa a műszaki vizsgára. Az igazolás okmányirodában váltható ki, melynek költsége 3.500 forint és csak a gépjármű tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja kérvényezheti. Az igazoláshoz szükséges magunkkal vinni az eredeti forgalmi engedélyt, valamint a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényt. Ebben az esetben rendőri igazoltatás esetén nem kaphat bírságot.

Minden más esetben sajnos pénzbírsággal kell kalkulálnia, melynek összege attól függ, hogy mennyi ideje járt le a műszaki vizsga. Akkor, ha már több, mint egy éve érvénytelen a műszaki vizsgája autójának, akkor nemcsak helyszíni bírságot, hanem ezen felül extra bírságot is kell fizetnie, melynek összege 30.000 forint a helyszínen és pluszban pedig 60.000 forint. Ha túl vagyunk fél éven a lejárat szempontjából, akkor 25.000 forintos helyszíni és 50.000 forintos extra bírsággal számolhat. Ha negyedév és fél év közt vagyunk a lejáratot illetően, akkor 20.000+40.000 forint összeg eshet ki a zsebéből igazoltatáskor. 3 hónapon belül lejárt műszaki vizsgával kiemelt közlekedési szabálysértést követünk el, ez esetben a bírság mértéke és ára egyedi és az igazoltató rendőr döntése a pontos összeg.

Szerelő és ügyfél egyezettnek az asztalnál

Miket kell a műszaki vizsga előtt ellenőriztetni?

Azokat a dolgokat érdemes áttekinteni a vizsga előtt, amelyek a vizsga során is ellenőrzésre kerülnek. Az ellenőrzés, majd a vizsga során kívülről és belülről is alaposan átvizsgálják az autót. Ezen felül fék-futómű mérés és környezetvédelmi mérés is történik a műszaki vizsgáztatás szabályai és követelményei szerint.

 • Kívülről megnézik: kilincsek, zárak, reteszek, pántok megléte, biztosítása; tükrök, lámpák, fényvisszaverők, kerekek, üvegek, ablaktörlő, lökhárítók; lámpák megvannak-e és működnek-e; alvázszám beazonosítása; figyelmeztető jelzés (sárga lámpa) helyzete, rögzítése; horpadás, sérülés, korrózió; kerekek, felnik mérete és típus azonossága.
 • Belülről ellenőrzik: kilátás, tükrök, hűtés, fűtés, napellenző, ülés állítás, reteszelhetőség; biztonsági övek megléte minősége, övek csatlakoztatása, ablaktörlő; kürt működése, figyelmeztető lámpa kapcsolása; kormány holtjáték, pedálok megfelelőek-e, stb; műszerfal: hibára utaló jelek.
Szerelő ellenőrzi a Ford gépjárművet

További kérdések

Ha még többet szeretne tudni a műszaki vizsgáról

 • Ha balesetet okoz vagy szenved el úgy, hogy lejárt a műszaki vizsgája, sajnos a zéró tolerancia lép érvénybe. Hiába fizetett szabályszerűen a biztosítónak, abban az esetben, ha a műszaki vizsga akárcsak egy napot is nem érvényes, a biztosítás nem érvényes és nem fizet a biztosítója.

 • Ezeket a dokumentumokat kell magunkkal vinnünk a vizsgára: forgalmi engedély;  személyi igazolvány; kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvény;  ha nem a saját jármű kerül vizsgáztatásra, akkor két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazásra is szükség lesz.

 • A hibákat azok mértéke alapján kis, komoly és veszélyes címkékkel kell ellátni. A veszélyes hiba minősül sikertelen műszaki vizsgának, azaz bukásnak. A kis hibák esetén nincs új vizsga, csak javítási kötelezettség. Komoly hiba esetén 2 hónapon belül újbóli vizsgát kell tennünk. A veszélyes kategória az valóban sikertelen műszaki vizsga, ez esetben érvényteleníttetni kell a forgalmi engedélyt, mert ez esetben akár közvetlen életveszélyt okozó hibáról is szó lehet.

Mennyibe kerül?

A Ford Economy műszaki vizsga ára

 • Személyautó ikon

  29 900 Ft*

  Ford Economy műszaki vizsga előzetes átvizsgálással személyautók részére

 • Haszongépjármű ikon

  34 900 Ft*

  Ford Economy műszaki vizsga előzetes átvizsgálással haszongépjárművek részére

Megjegyzések

* Az ajánlat csak a kétkerékhajtású, 3500 kg alatti autókra vonatkozik, és visszavonásig érvényes. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. A műszaki vizsga ára tartalmazza a műszaki vizsga előzetes átvizsgálást. Az előzetes átvizsgálás opcionális. Részletekkel és feltételekkel kapcsolatban keresse vevőszolgálatunkat.

Széchenyi 2020