A Ford Mondeo a Ford egyik zászlóshajója. Egy igazi megbízható társ az utakon, ami évtizedek óta csábítja el az autóvásárlókat.

Az új Mondeo széria néhány éve ráncfelvarráson esett át, a kereslet csökkenésének és a trendek változásának köszönhetően azonban a gyártást ebben az évben leállították. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Mondeo eltűnik az életünkből, hiszen, még hosszú évtizedeken keresztül találkozhatunk vele az utakon. Ezért tartjuk fontosnak, hogy összefoglaljuk az utolsó generáció erősségeit.

A Ford Mondeo története az 1990-es évekig nyúlik vissza. 1992-ben tárták a nagyközönség elé az első modellt, amelyet a világpiacra szántak. Végül Európa határain kívül nem aratott akkora sikert, azon belül azonban igazi közönségkedvenccé tudott válni.

A Mondeo első változata első fronthajtású volt, ekkoriban ez volt az egyedüli jármű, ami ebben a kategóriában ilyen kialakítással bírt. Az autó több névváltozatot is megért, Észak-Amerika területein nevezték Contournak és Mercury Mystique-nek, Amerikában Fusionnek, a Közel-Keleten pedig Taurusnak.

A gyártás a fénykorát a 90-es évek végén élte, akkor több mint 300 ezret gyártottak belőle. a SUV kategória térnyerésével azonban a kategória népszerűsége egyre csak csökkent.A Ford az új korszak igényeire szabott modellekre helyezte át a fókuszt, így a gyártást pedig végül 2022-ben leállították.

A ráncfelvarrott Ford Mondeo

A Ford Mondeo újabb generációja a 2010-es évek közepén került a piacra, néhány éve pedig enyhe ráncfelvarráson esett át. A hűtőrács új rajzolatot kapott és a ködlámpák is más helyre kerültek, a belső térben finomabb anyagokat használtak, a kilincseket pedig lecserélték. A középkonzol letisztultabb lett, köszönhetően annak, hogy a nyolcsebességes váltó nem karként, hanem egy kerek kapcsolóként lett beépítve.

Az új modellekben elérhetővé vált az intelligens sebességhatároló rendszer, vagyis az autó a sebességkorlátozó táblákat „felismeri” és ezek alapján szabályozza a kocsi sebességét. Az új kétliteres dízel motor az Euro 6d Temp előírásnak megfelel és 150, illetve 190 lóerő teljesítményű kivitelben is kapható volt. A hibrid területen is voltak változások: már a kombi verzió is elérhető hibrid meghajtással, méghozzá úgy, hogy az akkumulátor a csomagtérből alig vesz el.

Jöjjenek a részletek

Az új Ford Mondeo generáció megjelenése kifinomulttá és letisztulttá vált, szó szerint vonzva a tekintetet. Áramvonalas formáinak köszönhetően kiválóan siklik az úton, a merev karosszéria pedig páratlan vezetési élményt kínál.

A Mondeo hibrid hajtással is készült, így sem a gazdaságosságról sem pedig a nagy teljesítményről nem kell lemondani a sofőröknek, akik esetleg használtautóként vásárloják meg a következő években. A műszerfalon kapott helyet a Ford SmartGauge rendszere, amit EcoGuide funkcióval kombináltak. Ez a nagy felbontású LCD-kijelző valós idejű adatokat szolgáltat például az akkumulátor töltöttségi szintjéről vagy éppen az üzemanyagszintről. A visszatápláló fékrendszer a fékezés közben elvesző energiát felfogja és az akkumulátorok töltésére fordítja. Emellett a benzinmotor mozgásba hoz egy generátort is, ami szintén az akkumulátorokat tölti.

A vezetési élmény teljessé tételéhez a modern technológia járult hozzá. Ilyen például a sávtartó automatika, ami megakadályozza, hogy a sofőr véletlenül térjen ki a sávból, mondjuk mert elaludt, de ide sorolható az intelligens összkerékhajtás is, ami a körülményekhez igazítja, hogy mely kerekekre jut nagyobb nyomaték. A párhuzamos és a merőleges parkolás megkönnyítését a ki- és beparkolást segítő automatika szolgálja. Ezzel akár akkora helyre is biztonsággal be lehet állni, ami mindössze 20%-kal nagyobb, mint az autó hossza. A sebességtartó automatika lehetővé teszi az egyenletes haladást, miközben tartja az előre megadott követési távolságot.

A Ford Mondeo legutolsó változatát automata fényszóróvezérléssel látták el, vagyis ha a szenzorok szembejövő forgalmat észlelnek, akkor automatikusan tompítottra váltják a fényszórókat. A táblafelismerő rendszer a sebességkorlátok megtartásában nyújt segítséget, a visszagurulásgátló pedig a lejtőn elindulást teszi egyszerűvé.

Az új generációs Mondeo technológiai csomagja holttérfigyelő rendszert is tartalmaz, vagyis radarok segítségével láttatja azt, ami amúgy a tükörben nem látszik. Keresztirányú forgalomra figyelmeztető funkcióval látták el a kocsit, ami kiparkolásnál nagyon jó szolgálatot tehet.

A Ford SYNC részét képezi a sürgősségi segítségnyújtás. Ha baleset történik és kinyílik a légzsák vagy leáll az üzemanyagpumpa, akkor automatikusan tárcsázza a segélyhívót, amennyiben az okostelefon Bluetooth-on keresztül kapcsolódik az autóhoz.

A Ford Mondeoban a magas műszaki tartalom mellett a kényelem is fontos szerephez jut. A FordPass mobilapp segítségével pillanatok alatt össze lehet kötni a telefont és az autót. Ezzel akár távolról is lehet nyitni-zárni a kocsit, de akár abban is jó szolgálatot tehet, hogy könnyebben megtaláljuk az autónkat egy zsúfolt parkolóban. A kormányról vezérelhető a telefon, beállítható a navigációs rendszer, indítható a zene. A MyKey-nek köszönhetően a kulcshoz lehet rendelni az autó beállításait, ami kiterjedhet az audiorendszer hangerejére vagy éppen a vezetési sebességre is. Van benne automata ablaktörlés, automata visszapillantó-állítás és automata klíma is.

A Ford Mondeo egy igazi klasszikus volt Európában, a megváltozott trendeknek köszönhetően jelen formájában és állás szerint Kína tapasztalhatja meg, hogy mit tud a Mondeo utódja.

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020