Használt autó esetén az állapot sok mindent elárul arról, hogy ki volt a korábbi tulajdonos, hogy bánt vele, milyen stílusban vezette és mekkora gondot fordított arra, hogy óvja a motort, a karosszériát.

A gépjármű előélet egy alapos átvizsgálás után felvázolható, az eredményeket pedig össze lehet vetni az erre specializálódott szolgáltatási platformok adataival. Ha összecsengést tapasztalunk, akkor minden rendben, ha viszont eltérést, akkor nem árt gyanakodni. Használt autó vásárlás során ezek döntő fontosságú információk lehetnek.

A gépjármű előélet

Az új autók esetében a gépjármű előélet kérdése háttérbe szorul, hiszen a gyártószalagról legördülő kocsik a megvásárlás előtt sokat nem tapasztaltak a külvilágból. Kivéve persze, ha bemutató vagy próbajárműről van szó, ebben az esetben ugyanis, bár az autónak még nem volt tulajdonosa, mégis, a használatból adódóan az előéletet érdemes leinformálni, az autót pedig átnézetni.

Használt autó esetén a gépjármű előélet feltérképezése erősen ajánlott. Bár a használati nyomok árulkodók, az eladók roppant kreatívak abban, hogy a különféle sérüléseket hogyan fedjék el, tegyék láthatatlanná. Egy alapos átvizsgálással azonban a gépjármű állapota felmérhető.

Mit tartalmaz az állapotfelmérés?

  • Külső vizsgálat: A külső vizsgálat során a szakértők szemrevételezik a karosszéria állapotát, illetve a motor külső burkolatát. A normálistól eltérő állapotokat, karcokat, nyomódásokat, repedéseket, hézagokat, vízfoltokat és olajfolyásokat keresnek.
  • Fékrendszer diagnosztika: Fejlett számítógépes diagnosztika segítségével mérik fel a fékrendszer, a fékpofák és a fékbetétek állapotát. Az ellenőrzést tengelyenként kell elvégezni, így biztosítható, hogy minden hibára fény derüljön.
  • Festékréteg vizsgálat: Műszeres vizsgálat útján mérhető a festékréteg minősége, állapota és legfőképpen a vastagsága. A speciális mérőműszer segítségével a karosszéria minden elemét ellenőrzik, a festékréteg vastagságából ugyanis következtetni lehet arra, hogy hol volt javítva az autó, vagyis hol keletkezett rajta sérülés.
  • Lengéscsillapítók ellenőrzése: A lengéscsillapítók vizsgálata két részre bontható. Az első része a külső szemrevételezés, amit egy számítógépes ellenőrzés követ. Egy diagnosztikai padon tesztelik a lengéscsillapítókat és kapnak képet azok állapotáról.
  • Hibakód ellenőrzés: A modern autók előnye, hogy a hibatároló egységükből könnyedén kiolvasható, ha valami probléma áll fenn. A hibakódok segítségével egészen pontosan be lehet azonosítani, hogy mivel van dolgunk és így a javítást is célzottan lehet elvégezni.
  • Motordiagnosztika: A motor az autó szíve-lelke. Állapota nagyban meghatározza, hogy mennyire kényelmes és biztonságos közlekedni egy adott járművel. A motor diagnosztikája során ismét az informatikát hívják segítségül, így teljes körű képet lehet kapni a motor állapotáról.

Állapotfelmérés tulajdonosoknak

Az állapotfelmérés nemcsak autóvásárlás esetén javasolt. Ha valaki szeretné tudni, hogy a gépkocsija milyen műszaki állapotban van, kell-e valamit javítani, várható-e az autóval kapcsolatos nagyobb kiadás, akkor érdemes bizonyos időközönként felkeresni az autószervizt.

A műszaki vizsga előtt is előnyös, ha egy szakember rápillant a kocsira és felméri az állapotát, a hibák javításával ugyanis biztosítható, hogy minden rendben menjen, az autó pedig sikeresen levizsgázzon.

Tanácsos átnézetni az autót nagyobb utazás, nyaralás előtt is, hiszen nincs is annál kellemetlenebb, mint mikor egy távoli országban mondja be az unalmast alattunk a kocsi. Arról nem is beszélve, hogy a kényelmetlenségen felül egy ilyen kis „akció” meglehetősen sokba is kerülhet.

Végül, de nem utolsó sorban, ha valaki szeretné eladni az autóját, akkor is hasznos az állapotfelmérés. Az eredmények tudatában sokkal könnyebb a reális ár meghatározása, a vevőben pedig jó benyomást kell, ha egy ilyen diagnosztikai papírt is fel tudunk mutatni.

A Ford Petrányi három telephelyen várja azokat az ügyfeleket, akik szeretnék felméretni autójuk állapotát vagy éppen vásárlás előtt állnak és a döntés meghozatalához tisztán kell látniuk a jármű műszaki állapotát. Szervizünk a Ford által képzett és minősített szakemberekkel dolgozik együtt, akik a legmodernebb és legmegbízhatóbb eszközöket alkalmazzák a diagnosztika során. További részletek: https://www.fordpetranyi.hu/szerviz/allapotfelmeres/

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020