Személyautó műszaki vizsgára abban az esetben van szükség, ha új autó birtokosa lesz és szeretné azt forgalomba helyeztetni vagy a meglévő autója műszakija jár le a közeli jövőben.

Az újonnan forgalomba helyezett autók 4 évig érvényes műszaki vizsgával rendelkeznek, ezt követően 2 évente kell azt megújítani. A műszaki érvényességet a rendszámon is feltüntetik, az ott jelenlévő kis kerek matricán, így bármikor, a forgalmija nélkül is könnyen nyomonkövethető.

Mindenekelőtt, ha egy autó kerül birtokába, ellenőrizze a forgalmi engedélyét és nézze meg, hogy pontosan meddig hatályos a műszaki vizsgája. Ezt a forgalmi engedély hátoldalán, a „kiállítás kelte” részben találja, a Közlekedési Hatóság pecsétje alatt. Ez a dátum legyen olyan, mint a szentírás: fontos és el nem felejthető. Így vésse be határidőnaplójába, telefonjába, hogy az utolsó pillanat előtt elkezdhesse a megfelelő felkészülést. Ha például hosszabb külföldi autóútra indul, érdemes előtte néhány héttel ellenőrizni az autóját, nehogy kint érjenek kellemetlen meglepetések például egy esetleges közúti ellenőrzéskor. A hazai szabályozások értelmében ilyenkor egyébként nincs tréler, a lejárt forgalmitól sem fosztják meg, azonban pénzbírságot kap, ezzel szemben a külhoni eljárás egyedi és sok pénzbe és időbe kerülhet.

A legtöbb biztosítótársaságnál létezik olyan opció, hogy sms-ben vagy e-mailben küldjenek értesítést a hamarosan lejáró kötelező műszaki biztosítás kapcsán. Kérdezze meg bátran, hogy az Ön biztosítójánál elérhető-e ilyen lehetőség.

Műszaki vizsga előtt

Amikor a személyautó műszaki vizsga érvényességének küszöbén van, bizonyosságot kell szereznie arról, hogy az autója várhatóan át fog menni a közelgő vizsgán. Ezzel kapcsolatban több lehetőség is adott. Először is elviheti az autót egy szerelőhöz azzal az instrukcióval, hogy műszakira szeretné előkészíteni autóját, legyen kedves áttekinteni, hogy jelenlegi állapotában alkalmas-e arra, hogy átmenjen a vizsgán, amennyiben pedig nem, milyen műveletek szükségesek hozzá, hogy átmehessen. A szerelők sok esetben arra is kapacitálhatók, hogy a vizsgához tartozó ügymenet lebonyolításában segítsenek. Ebben az esetben nincs más teendője, mint otthagyni a kocsit és papírjait, majd az előre egyeztetett időpontban átvenni azt és hazavinni az autóját.

Abban az esetben, ha nem áll szándékában javíttatni, de szeretne biztosra menni, lehetősége van próbavizsgára vinni a kocsit. Nincs más teendő ez esetben, minthogy kiválaszt egy vizsgapontot, felhívja őket és jelzi, hogy próbavizsgát szeretne, majd a leegyeztetett időpontra odaviszi az autót. Maga az ügymenet nagyjából 1-1.5 óra időtartamot vesz igénybe. Ha szeretné és megfelelt a vizsgán az autó, akár már a helyszínen kérhet időpontot a valós vizsgára. Abban az esetben, ha az autó megbukott a vizsgán, az autót javíttatni kell. A vizsgát végzők valószínűleg ajánlani fognak olyan kontaktot, akinél megcsináltathatja, de ne fogadja el ezt automatikusan: nézzen körbe, járja körül a problémát és keressen megbízható ajánlást barátok, ismerősök körében, ahol a műszaki vizsga díja, ára mellett a szolgáltatás lépéseit és minőségét is tartsa szem előtt. Ha túlesett az előzetes javításon, hívja fel a vizsgaállomást és kérjen időpontot az éles vizsgára.

Szükséges dokumentumok a műszaki vizsgához

  • forgalmi engedély
  • személyi igazolvány
  • kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvény
  • ha nem a saját járműved vizsgáztatod, akkor két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazás

Ne halassza el Covid idején sem megújítani műszakiját!

Abban az esetben, ha valakinek lejárt a személyautó műszaki vizsgája és mégis volán mögé ül, nagyjából 20.000 – 60.000 forint körüli bírsággal számolhat. Az összeg több dologtól is függ, például, hogy mennyi ideje is járt le a műszaki vizsga. Akkor, ha az több mint egy éve lejárt már, akkor a helyszíni bírságon túl extra pénzbírság is fizetendő: 30.000 forint a helyszínen és 60.000 forint ezen felül. Hat hónapon túl lejárt érvényesség esetén körülbelül 25.000 forintos helyszíni bírságra és 50.000 forintos büntetéssel kalkulálhatunk. Ha 3 és 6 hónap közt vagyunk lejárat tekintetében, akkor 20.000 és 40.000 forint összegekre számíthatunk nagyságrendileg. 3 hónapon belül kiemelt közlekedési szabálysértést követünk el, ez esetben a bírság mértéke egyedi és az igazoltató rendőr döntése.

A legrosszabbul akkor járunk, ha balesetet okozunk, vagy elszenvedünk lejárt műszaki vizsgával. A zéró tolerancia elve itt is érvényes. Hiába fizettünk be a kötelező biztosítás teljes összegét, ha lejárt a műszaki vizsga – akár csak 1 nappal is – akkor a biztosításunk nem él, és sajnos nem fog fizetni a biztosító.

Lejárt műszaki vizsga esetén úgynevezett útvonalengedélyre van szüksége. Ez azért szükséges, hogy a műszaki vizsga pontot büntetés nélkül megközelíthesse. Az engedélyt okmányirodában igényelheti, 3500 forintos díj megfizetésének ellenében, melyet kizárólag a gépjármű tulajdonosa vagy meghatalmazottja igényelhet. A dokumentumhoz szükség lesz az autó eredeti forgalmijára és a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényre. Ha rendelkezik érvényes útvonalengedéllyel és igazoltatja a rendőr miközben éppen a műszak vizsga állomásra tart, hogy megújítsa a műszaki vizsgát, akkor nem bírságolhat meg, attól függetlenül, hogy Önnek már lejárt a műszaki vizsgája.

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020