Mindig igazán izgalmas, amikor egy régi klasszikus kap egy kis felfrissítést, teret engedve ezzel a hagyományos megoldások és az újdonságok összefonódásának. A 2023-as Ford Mustang is a megszokott stílusjegyeket gyúrja össze a legmodernebb technológiákkal Nézzük, mint kell tudni az új Ford Mustangról!

A Ford Mustang története

A Mustangot az amerikai Ford Motor Company készítette, eredetileg a Ford Falcon kompakt modell alapjaira épült. Az első Ford Mustang 1964. március 9-én gördült le a futószalagról Dearborn-ban, Michigan államban, és csak néhány hónappal később, 1964. április 17-én, a New York-i Világkiállításon mutatták be a nagyközönségnek. Az autó az amerikai televízióban április 19-én debütált, és rögtön hatalmas népszerűségre tett szert. A Ford eredetileg 100 000 éves eladást tervezett a Mustang számára, de az autó óriási siker lett, és az első évben több mint 400 000 darabot adtak el belőle. A Mustang az autóipar történetének egyik legjelentősebb típusa, és az első 18 hónapban több mint egymillió kocsi talált gazdára.

Ford Mustang áll a konténerek előtt

A Ford Mustang folyamatosan fejlődött az évek során. A Mustang az autóiparban egyedülálló kategóriát teremtett, és óriási hatást gyakorolt a kupék tervezésére világszerte. Az első generáció után számos új modell és változat jelent meg, továbbra is népszerű autó tudott maradni.

A 2023-as Ford Mustang

A Ford Mustang hetedik generációja tökéletesen magán hordozza a megszokott jegyeket, azokat, amiktől egy autó „mustangos” lesz és itt nem csak a jellegzetes emblémára gondolunk, ami a hűtőrács dísze. A jól bevált megoldásokon kár lett volna változtatni, szerencsére ezt a tervezők is így gondolták. Így abba biztosak lehetünk, hogy felismerjük majd az új Mustangot, ha szembe jön velünk az utcán.

A szemfülesek azonban észre vehetik, hogy bár jellegében hasonlít, kisebb eltéréseket fel lehet fedezni. A fényszórók például keskenyebbek, de hosszabban elnyúlnak, ezzel is plusz dinamizmust csempésznek az összképbe. Az ikonikussá vált formákat kissé újraértelmezi, ennek köszönhetően még karakteresebb lesz a design. A hátfal kialakítása szembeötlő, sokkal markánsabb, változás továbbá, hogy a farrész rövidebb és szélesebb, illetve valamivel alacsonyabb is, mint az elődöknél volt.

Ford Mustang halad a konténerek között

Az új Mustangot kétféle motorral dobják a piacra: az egyik elérhető opció a már ismert 5.0 V8-as szívómotor, amit egyébként jelentősen átdolgoztak és felerősítettek, a másik pedig egy új fejlesztés, egy 2,3 literes EcoBoost négyhengeres motor. Bármelyik motorról is legyen szó számolhatunk az opciós adaptív felfüggesztéssel, a közvetlenebb kormányművel, illetve a részlegesen önzáró hátsó differenciálművel. A két változat mellett van egy harmadik is, a Mustang Dark Horse, amit kiváló alapjárműként szolgál majd a versenymodellekhez. Az EcoBoost motorhoz egyébként felár ellenében Performance felszereltséget is választhatunk, ami magába foglalja a módosított végáttételt, az aktív kipufogószelepet és a 19 colos Brembo féktárcsákat is.

Ugyancsak kétféle sebességváltóval rendelhető, kérhető bele hatfokozatú kézi váltó, illetve tízfokozatú automata váltó is. Annak érdekében, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára kényelmes vezetési élményt, hatféle üzemmód közül lehet választani: közútra szánták a normál, a sport és a csúszós aszfalt üzemmódot, versenypályára a gyorsulás és a versenypálya üzemmódot, illetve van még az egyedi beállítás.

Vezetőtámogató megoldásokban bővelkedik a 2023-as Ford Mustang: érvényre jut a félautonóm funkcionalitás. Például a kátyúk méretének megfelelően az autó automatikusan változtatja a felfüggesztést, a fékeket, a kormánymű beállításait.

A 2023-as évben már elvárás, hogy modern digitális megoldások is szerepeljenek egy ilyen színvonalas járműben. Az új Ford Mustangban lesz majd egy 12,4 colos digitális műszeregység és egy érintőképernyő, ami 13,2 colos. Itt állíthatók be azok a paraméterek, amelyekre van ráhatásunk, itt lehet irányítani a klímát, a rádiót is.

Olyan digitális megoldásokkal találkozhatunk, mint az okostelefon-integráció, a szoftverek vezeték nélküli frissítése stb., ha pedig zenehallgatásra kerül a sor, akkor lejátszhatjuk kedvenc számunkat a 12 hangszórós B&O audiorendszer segítségével. A felügyeleti rendszernek köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk a kocsit, ha valaki szemet vetne rá. Egy extra is került a funkciók közé, ez pedig a távvezérlet gázfröccs, aminek köszönhetően akár távolról is szóra bírhatjuk az új Ford Mustangot.

A Petrányi Autó Ford márkakereskedésében segítünk megtalálni az álomautóját. Nézzen körül a weboldalunkon!

Kapcsolódó fotók

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020