Az új Puma ST Powershift egy praktikus SUV, olyan menetdinamikával, amit a vásárlók imádni fognak

Mostantól még több SUV-vásárló élvezheti ki a Ford Performance autók élvezetes menetdinamikáját, hiszen megérkezett az új Puma ST Powershift, amelyben bemutatkozik a Ford többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost motorjának eddigi legerősebb változata.

Ford Puma ST halad az úton

A 48 voltos mild hybrid technológia kiaknázásával a hajtáslánc csúcsteljesítménye 170 lóerő, maximális forgatónyomatéka pedig 248 Nm, és az 1,0 literes motorhoz egy kormány mögötti váltófülekkel kapcsolható, hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós Ford Powershift sebességváltó csatlakozik, amely zökkenőmentes fokozatváltásokkal viszi át az útra az energikus teljesítményt, ugyanakkor a mindennapos autózáshoz is tökéletesen használható.

Az új modellváltozat menetdinamikáját a Sport Technologies névre tökéletesen rászolgáló új hajtáslánc mellett más megoldások is javítják; ilyen például a 2020-ban bemutatott, 1,5 literes EcoBoost motoros Puma ST, tovább tökéletesített futóműve a csatolórúd és a kanyarstabilizátor egyedi hangolásával, illetve a szabadalmaztatott erővektor szabályozású rugókkal.

A kompakt SUV komfortját, utasterének bőséges helykínálatát és innovatív, praktikus megoldásait (amelyek közt a Ford MegaBox is szerepel), az új Puma ST Powershift most a Ford Performance-autók vezetési élményével fejeli meg, hogy az autózás minél több szerelmese élvezhesse az élénk gázreakciókat és a 7,4 másodperces gyorsítást 0-100 km/órára, amihez mindössze 6,3 l/100 km üzemanyag-fogyasztás és a 144 g/km CO₂-kibocsátás társul.

“A Ford Performance csapat minden tudását latba vetettük, és az eredeti Pumából úgy formáltunk vérbeli ST-gépet, hogy közben megőriztük a kompakt SUV praktikumát, sőt még sokoldalúbb autóvá varázsoljuk az új Powershift változatot. A 48 voltos mild hybrid technológiát nemcsak arra használtuk, hogy az autót takarékosabbá tegyük, hanem arra is, hogy fokozzuk a teljesítményt és a forgatónyomatékot,” mondta el Stefan Muenzinger, a Ford Performance Európa igazgatója. “A többszörös díjnyertes 1,0 literes EcoBoost motort egy kormány mögötti váltófülekkel kapcsolható, hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós Ford Powershift sebességváltóval párosítottuk, mert ez a kombináció energikus vezethetőséget és kiváló mindennapos használati értéket jelent.”

Hamisítatlan ST teljesítmény, egy mild hybrid takarékosságával

A 48 voltos mild hybrid technológiával működő 1,0 literes EcoBoost Hybrid hajtáslánc már a Puma 2019-es bemutatása óta szerepel a modell kínálatában, ám a Puma ST Powershift változatban az eddiginél is élvezetesebb teljesítményt nyújt.

A mild hybrid rendszer a szokásosnál hamarabb kapcsolja be az energia-visszanyerést, hogy gyorsabban töltődjön a 48 voltos lítiumion akkumulátor. Ennek köszönhetően a szíjhajtású indítómotor/generátor (BISG) hosszabb időn át képes nyomatékkiegészítéssel besegíteni a benzinmotornak az alacsonyabb fordulatszám-tartományban. Emellett a nagyobb mennyiségű visszanyert energiának köszönhetően a BISG 10 lóerővel növeli a hajtáslánc maximális teljesítményét.

Mindezt hatásosan egészíti ki a turbótöltésű, közvetlen üzemanyag-befecskendezésű, háromhengeres benzinmotor különleges szoftver-tuningja, ami közel 10 százalékkal növeli az eredetileg 155 lóerős 1.0 EcoBoost Hybrid hajtás teljesítményét. Az 5750 1/perc fordulatnál mérhető 170 lóerő maximális teljesítménnyel és a 3000 1/perc fordulatszámnál rendelkezésre álló 248 Nm forgónyomatékkal a Puma ST Powershift pontosan kétszer akkora teljesítmény/lökettérfogat arányt produkál, mint egy 2002-es Focus ST170.

A Puma ST Powershift élvezetesebb teljesítményében és összetéveszthetetlen ST-motorhangjában az aktív kipufogószelep-technológia is fontos szerepet játszik. A választható üzemmódokkal kapcsolható aktív kipufogószelep zárva marad a Normal és az Eco beállításokban, de a Sport üzemmód kiválasztásakor markáns hangzással tölti meg az utasteret.

“A kisebb lökettérfogatú motor és az elektrifikáció párosítása segít csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást, ugyanakkor a mindennapokban is élvezetesen kihasználható teljesítményt nyújt. Az áthangolt Powershift sebességváltóval kiegészítve ez a hajtáslánc intelligens teljesítmény-leadást és magával ragadó ST vezetési élményt biztosít,” mondta Muenzinger.

Az irányítás a vezető kezében marad

A hétfokozatú Ford Powershift sebességváltót kifejezetten úgy hangolták, hogy zökkenőmentesen együttműködjön az 1.0 EcoBoost Hybrid hajtással; ennek érdekében a váltó új szoftvert kapott, ami maximális teljesítmény-leadás mellett is kiváló üzemanyag-fogyasztást biztosít.

Ford Puma ST automata sebességváltója

Automata üzemmódban a kettős tengelykapcsolós egység simán és észrevétlenül kapcsol a fokozatok között, hogy az autózás a lehető legkomfortosabb legyen – különösen az araszoló városi forgalomban –, és optimális szinten tartja a mild hybrid hajtáslánc fordulatszámát. Ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a vezető teljes mértékben kiaknázza a motor erejét: előzésnél például három fokozattal is visszakapcsol, így a gyorsítás a lehető legdinamikusabb. Sport üzemmódba kapcsolva a váltó hosszabban kitartja az alacsonyabb sebességfokozatokat, ezzel biztosítva a sportosabb gázreakciót. Természetesen a vezető a kormánykerék mögötti váltókarokkal manuálisan is kapcsolgathat, ha közvetlenebb vezetési élményre vágyik.

Az Adaptív Sebességtartó Automatika részeként a Powershift automata sebességváltó Stop & Go funkciót is kínál, ami az araszoló forgalomban akár állóra is fékezi az autót, majd automatikusan elindítja, ha a megállás nem tartott tovább három másodpercnél. Ha a jármű ennél tovább állt, akkor a vezető egy gomb megérintésével vagy a gázpedál lenyomását adhat utasítást a továbbhaladásra. A sebességváltóhoz Távoli Indítás funkció is tartozik, ami a FordPass alkalmazással aktiválható.

Igényes ST futómű

A Puma ST Powershift hátsó futóművében a hátsó futómű csatoló rúdjának merevségét 2000 Nm/fokra növelték, így ez az elem több mint 50 százalékkal merevebb, mint a normál Puma modellben, emellett pedig a rendszerbe egy 28 mm-es kanyarstabilizátort építettek be. Az első futómű 24 mm-es kanyarstabilizátora is érezhetően javítja az autó stabilitását kanyarodáskor.

Ford Puma ST halad az úton

Szintén a menetstabilitást, a fordulékonyságot és a kormányreakciókat fokozzák a Ford által szabadalmaztatott erővektor-szabályozású rugók. A nem szabványos, nem felcserélhető, egyedi tekercsmintázatú rugók szabályozzák a hátsó futóműnél ébredő erőhatásokat, így a kanyarodás során jelentkező erők egyenesen a rugókra hatnak, fokozva a futómű oldalirányú merevségét és iránytartását.

A kifinomult felfüggesztési rendszerben elöl és hátul kétcsöves Hitachi lengéscsillapítók találhatók, amelyeknek szeleptechnológiája frekvenciafüggő csillapítást biztosít, hatásosabban szabályozva a karosszéria mozgását, ugyanakkor megőrizve a nagy sebességű haladás finom rugózását.

A Puma ST Powershift kormányművének áttételezése 11,4:1, ami majdnem 25 százalékkal gyorsabb, mint a normál Puma modellé. Ezt a kormánykar rövidítésével és a gyorsabb fogasléc-áttétellel sikerült elérni, amelyeknek köszönhetően az autó rövidebb idő alatt reagál a kormányparancsra. Az ívmeneti teljesítményt tovább javítja a Nyomatékvektor Vezérlés.

A hamisítatlan ST vezetési élmény érdekében a mérnökök a fékteljesítményt is optimalizálták. Az első tárcsafékek mérete 17 százalékkal, 325 mm-re nőtt a normál Pumáéhoz képest, és a fékrásegítést úgy hangolták, hogy nagy sebesség mellett is megfelelő fékérzetet és visszajelzést adjon. Mivel az energia-visszatápláló fékezést erősebbre állították, a motorfékhatás is határozottabb.

A forma és a funkció összhangja

Az első lökhárító alján végigfutó, dombornyomott Ford Performance felirattal díszített légterelő már első pillantásra egyértelművé teszi a Puma ST Powershift sportos jellegét, ugyanakkor közel 80 százalékkal növeli az autó orr-részén ébredő leszorító erőt, ami jobb menetstabilitást és tapadást eredményez. A nagyméretű tetőlégterelő szintén hatásosan javítja az aerodinamikát, akárcsak a hátsó lökhárítóval egybeépített diffúzor. A jellegzetes alsó és felső ST hűtőrácsok több levegőt szállítanak, javítva ezzel a motor hűtését.

A Ford a Puma ST Powershift modellel vezeti be az új, kizárólag ST-modellekhez rendelhető Azure Blue fényezést, ami mellett további öt árnyalat található még a karosszériaszínek listáján. A vásárlók kérhetik a tető lakkfekete fényezését is, ugyanakkor a hűtőrács-keret, az oldalsó díszítő elemek, a tükörburkolatok és a tetőlégterelő fekete festése alapáras, és a széria 19 colos könnyűfém keréktárcsák Magnetite kivitelben is kérhetők.

A Ford Performance saját fejlesztésű sportüléseit prémium minőségű Sensico szintetikus bőrhatású anyag borítja, és az alapfelszereltség listáján olyan tételek szerepelnek, mint a vezeték nélküli telefontöltő, a Quickclear fűthető szélvédő, az első és hátsó parkolássegítő szenzorok, az esőérzékelő ablaktörlő, a FordPass Connect modem, valamint az Apple CarPlay és Android Auto™ rendszerekkel, kompatibilis SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszer. Az autó vezetőjét számos fejlett technológia segíti, többek közt az Aktív Fékezéssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer, az Aktív Parkolóasszisztens, az Aktív Fékezéssel kiegészített Keresztirányú Forgalomfelügyelet, vagy az Intelligens Sebességhatároló.

A Ford Performance modellek használati értékét jól példázza, hogy a Puma ST Powershift sportos stílusához tágas, 456 literes csomagtér társul, amit az innovatív MegaBox tesz még praktikusabbá. Ez a sokrétű tárolási megoldás mély, jól variálható, 80 literes rekeszt jelent a csomagtérpadló alatt, amibe akár két golftáska is kényelmesen beállítható.

Kapcsolódó fotók

Kapcsolódó cikkek

Érdeklődik egy Ford modellünk iránt?

Nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő járművet. Kérjen ajánlatot új Ford személy- és haszongépjárművekre.

Széchenyi 2020