A vadonatúj Tourneo Custom magasra teszi a lécet vetélytársai számára, hiszen maximális sokoldalúságra és kényelemre tervezett új padlólemezéhez kimagasló hatékonyságú, kifinomultan működő hajtásláncok tartoznak – köztük egy új plug-in hibrid (PHEV) technológia is –, és az autó összkerékhajtással is megrendelhető.

A magán- és céges használatra egyaránt kiválóan alkalmas Tourneo Custom tágas utasterében, akár kilencen is utazhatnak. Az új modell kifejezetten prémium felszereltséggel érkezik; jó példa erre a hihetetlenül rugalmasan állítható, síneken tologatható két hátsó üléssor, a motoros mozgatású oldalajtók, a B&O audiorendszer, a panoráma napfénytető és az innovatív, billenthető kormánykerék, ami asztalként vagy munkafelületként is használható.

A komfortérzetet tovább javítja az új generációs járműtervezési módszereknek köszönhető, kimagasló kifinomultság és járműdinamika. A rugózási kényelmet és a menetstabilitást új szintre emeli a független hátsó felfüggesztéssel kialakított, optimalizált futómű, a relaxált vezetési élményről pedig egy zökkenőmentesen kapcsoló, nyolcfokozatú automata sebességváltó gondoskodik.

Ford Tourneo Custom nyitott ajtóval áll a vízparton

“Mindegy, hogy egy aktív családot kell elvinnie a hétvégi kirándulásra, vagy cégvezetőket kell stílusosan és kényelmesen elfuvaroznia a reptérre, a Tourneo Custom fejlett konnektivitása, izgalmas dizájnja és új luxus-felszereltsége minden feladathoz tökéletes választás,” nyilatkozta Hans Schep, a Ford Pro Európa vezérigazgatója.

Az eddigi legátfogóbb Tourneo Custom-kínálatban megtalálható, a legújabb generációs Ford EcoBlue dízelmotor 136, 150 és 170 lóerős változata, a vadonatúj PHEV technológia, illetve az E-Tourneo Custom is, amelynek elektromos hajtáslánca egy 64 kWh valós teljesítményű akkumulátor-csomagból és egy 160 kW-os elektromotorból áll; ez a modellváltozat 325 kilométeres hatótávolságot biztosít. A dízelmotoros változatok gyártása már megkezdődött, és a Tourneo Custom PHEV is megrendelhető 2024. tavaszi átadással, míg az elektromos hajtású E‑Tourneo Custom változatok kiszállítása várhatóan 2024. nyarán kezdődik.

Az új generációs Tourneo Custom modelleket a vállalat összehangolta a Ford Pro digitális szoftver- és szolgáltatási platformjával, ami olyan Ford Pro Software flottakezelési megoldásokat kínál, mint a FordPass alkalmazás és a hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló FORDLiive rendszer.

Tágasnak és komfortosnak tervezték

A vadonatúj Tourneo Customot úgy alakították ki tervezői, hogy sokkal kényelmesebbé váljon. A stílusos, új utastér gondos munkával, kiváló minőségű anyagokból készül, és a gazdagon felszerelt kabin prémium kiegészítőket kínál.

Az optimalizált padlólemez bőséges utasteret biztosít, függetlenül attól, hogy milyen hajtásláncot választ a vásárló. A normál és nyújtott tengelytávolságú modellekhez egyaránt rendelhető három üléssor kilenc férőhellyel, így az autó a használati érték egészen új szintjét nyújtja.

Kajak hever a Ford Tourneo Custom hátsó utasterében

Az utastér kialakításának alapja, hogy a második és a harmadik üléssort egy új sínrendszerre szerelték; ez a megoldás maximális rugalmasságot biztosít, így az utasok és csomagjaik mindig kényelmesen elférnek. A kabin hátsó részének padlójába süllyesztett síneken az ülések könnyen mozgathatók előre-hátra, sőt ha kell, ki is emelhetők az autóból. A második sor három ülése egyenként mozgatható, a harmadik sorban pedig egy egyharmad/kétharmad arányban osztva dönthető üléspad található.

Az új ülések könnyebbek a most kifutó modellben használtaknál, és a második sor mindegyik ülése beépített biztonsági övet kapott, így az utastér gyorsabban és könnyebben átvariálható – még akár a kategóriában egyedülálló hatüléses konferencia-kialakításra is. A második sor összes ülésében megtalálhatók az ISOFIX rögzítési pontok, ahogy a harmadik sor két szélső ülésében is.

A luxusszínvonalú belső térben új megoldások szolgálják, hogy a vásárlók saját igényeikhez formálják járművüket, még kényelmesebbé varázsolva ezzel az utazást; ilyen például a nagyméretű üveg panorámatető, ami növeli a térérzetet és fénnyel tölti meg az utaskabint, vagy az infrás érzékelőrendszer, ami erős napsütésben automatikusan átállítja a klímát. A motoros mozgatású oldalsó tolóajtókkézhasználat nélkül, az első kerék felé irányuló láblendítéssel is nyithatók, ha a vezető például nehéz tárgyat készül beemelni az autóba.

A maximális utazási komfort érdekében a mérnökök olyan csúcskategóriás technológiákat építettek be a Tourneo Custom kabinjába, mint a:

  • Háromzónás, elektronikus vezérlésű klímaberendezés
  • 14 hangszórós B&O hangrendszer, hátul elhelyezett mélynyomóval
  • Kifinomult utastéri világítás
  • Vezeték nélküli töltőtálca a mobil készülékekhez
  • Ülésfűtés a második sor szélső ülésein.
  • Intelligens Adaptív Sebességtartó Automatika
  • Tolatási Fékasszisztens
  • 360 fokos kamerarendszer, amely átfogó képet ad az autó környezetéről, megkönnyítve a manőverezést a zsúfolt városi környezetben

A Tourneo Custom vásárlói számos vonzó modellváltozat közül választhatnak, hiszen a kínálatban megtalálható a kalandozáshoz ideális Active kivitel, a mutatós Sport változat és a csúcsot jelentő Titanium X is; ez utóbbi minden idők leggazdagabban felszerelt Tourneo modellje, olyan alaptételekkel, mint a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, a mátrix LED világítás vagy a luxusszínvonalú Sensico szintetikus bőr üléskárpitozás.

A Tourneo Customban azonban nemcsak a felszereltség, hanem a használati érték és a teljesítmény is szintet lépett. A vadonatúj szerkezeti kialakításának köszönhetően a jármű padlója alacsonyabban húzódik, a ki- és beszállást, illetve a pakolást pedig új, beépített oldalfellépő segíti, és mindezt praktikusan egészítik ki a kategória legtágasabb nyílásait feltáró oldalsó tolóajtók.

Az optimalizált padlólemez további előnye, hogy ezzel a legtöbb modellváltozat magassága két méter alatt marad, így be lehet hajtani velük a garázsokba vagy a többszintes parkolóházakba, amelyek gyakran tiltott területek a Tourneo Custom szegmensében kapható járművek számára. Az alacsonyabb karosszéria ráadásul az aerodinamikára is kedvezőbb hatással van, ez pedig tovább csökkenti az autó üzemanyag-fogyasztását.

A teljesen újratervezett futómű előnyeit mind a vezető, mind az utasok megtapasztalják majd, hiszen a teljes modellcsaládban bevezetett vadonatúj, független hátsó felfüggesztésrévén érezhetően javult a Tourneo Custom rugózása és irányíthatósága.

Innovatív dizájn kívül-belül

A vadonatúj Tourneo Custom határozott megjelenése, hatásos formavilága mind a magán-, mind pedig a céges vásárlók számára vonzó. Az új vizuális megoldások elöl és hátul egyaránt szélesebbnek láttatják a magabiztos, stabil kiállású autót.

A kifinomult, mégis praktikus dizájn az utastér kialakítását is meghatározza, és a stílusos két- vagy háromüléses első kabinszekció az eddiginél jóval több technológiát és kényelmet kínál. A műszerfalon egy ergonomikusan elhelyezett, 13 colos érintőképernyő kapott helyet; ezen fut a SYNC 4 infotainment rendszer is. Ez, és az új digitális műszeregység egy ösztönösen kezelhető, vezetőközpontú cockpitet alkot, ahol az autóban ülők az alapáras, vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay rendszerrel kényelmesen és biztonságosan használhatják okoseszközeiket.

Sok vásárló mobil élettérként és munkahelyként használja autóját. A Tourneo Connect kiválóan alkalmas erre, amiben fontos szerep jut az új E-Transit Custom modellben nemrég bemutatott billenthető kormánykeréknek. A kategóriában egyedülálló megoldásnak köszönhetően a volán ergonomikus állvánnyá alakítható a tabletek és laptopok használatához, illetve sík asztallá, amin kényelmesebb írni. A kormánykerék karimája lapított, az automata váltós modellekben pedig a váltókart egy konzolra helyezték, így nagyobb tér jut a térdeknek és a lábaknak, valamint a be- és kiszállás is egyszerűbb.

További teret szabadít fel – és újabb tárolóhelyet biztosít – az a megoldás, hogy az utasoldali frontlégzsákot a tetőbe építették be. A légzsák eddigi helyén egy zárható rekeszt alakítottak ki a műszerfalban, amelyben elfér egy laptop vagy egy A4-es dosszié, ráadásul így a vezetőhöz közelebb is felszerelhetők a különféle hordozható elektronikus készülékek, az iparági szabványnak számító AMPS rögzítő elemekkel.

Széles hajtáslánc-kínálat

A Ford Pro a legújabb generációs EcoBlue dízelmotorokat kínálja a Tourneo Custom vásárlóinak (136, 150 és 170 lóerős változatban), amelyekhez egy új, rendkívül hatékonyan működő nyolcfokozatú automata, vagy egy hatfokozatú manuális sebességváltó csatlakozhat.

A jármű összkerékhajtású kivitelben is megrendelhető, ami bármilyen időjárás mellett magabiztosabb autózás garantál, ha a vezető nehezebben megközelíthető táborhelyekre, partszakaszokra vagy hegyvidékekre tart. A rendszer egy elektronikus vezérlésű tengelykapcsolóval intelligensen osztja el a vonóerőt a két tengely közt, kevesebb mint 20 ezredmásodperc alatt változtatva meg a hajtás módját; ez a megoldás a 136 és 170 lóerős EcoBlue motoros, automata sebességváltós modellváltozatokhoz rendelhető. A jobb tapadásra, de manuális sebességváltóra vágyó vásárlók mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművet kérhetnek a 136 és 150 lóerős EcoBlue erőforrás mellé.

A vadonatúj Tourneo Custom Plug-In Hybrid modellben egy párhuzamos hibrid rendszer működik, ami hatásosan kombinálja a takarékos, 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, az elektromotor és a 11,8 kWh valós teljesítményű akkumulátor előnyeit; a rendszer kombinált teljesítménye 232 LE. Az autó akár 52 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos hajtással, vagyis ideális közlekedési eszköz a nagyvárosok alacsony emissziós zónáiban, emellett pedig a Pro Power Onboard rendszer 2,3 kW-os elektromos csatlakozói is remekül kihasználhatók.

Minden hajtáslánc-változat kiváló vontatóképességet kínál: a dízelmotoros modellek akár 2500 kg-os, ráfutófékes utánfutót is elbírnak; ez a kapacitás a PHEV hajtás esetében 1850 kg. A kényelmesebb használat érdekében a járműre kihajtható vonóhorog is felszerelhető, ami használaton kívül elrejthető szem elől, így nem rontja az autó összképét.

A Tourneo Custom biztonságos irányítását a Ford legújabb vezetéssegítő rendszerei garantálják, amelyek közül néhány, most először jelenik meg a modell kínálatában: A Tourneo személyszállítók családjából először a Tourneo Custom modellben jelenik meg az Ajtónyitási Figyelmeztetés. Ez a hasznos funkció figyelmezteti az ajtót nyitó utasokat a közeledő járművekre (például a kerékpárosokra), így elkerülhetők a ‘rányitásos’ balesetek, emellett pedig segít a szülőknek észlelni, hogy a hátul utazó gyermekük kinyitotta az oldalsó tolóajtót, és kiszaladhat a forgalomba.

Ford Pro: teljes körű támogatás

Az alapáras 5G modemnek köszönhetően a felhasználók a szupergyors konnektivitás minden előnyét élvezhetik; ez alapozza meg a Ford Pro digitális szolgáltatásait. Az autó tulajdonosai a FordPass alkalmazással, a flottakezelők pedig a produktivitást javító Ford Pro szoftver segítségével a távolból zárhatják az ajtókat, felügyelhetik a jármű vagyonvédelmét, sőt figyelmeztetéseket is kaphatnak az autó műszaki állapotával kapcsolatban. A modemen keresztül a Tourneo Custom fogadja a Ford Power-Up vezeték nélküli szoftverfrissítéseket, amelyek folyamatosan javítják a jármű funkcióit és képességeit – anélkül, hogy ezért külön el kellene látogatni egy márkaszervizbe.

A Tourneo Custom gyári tartozéka az Alexa Built-in rendszer. Ez a személyes használatra szánt mesterséges intelligencia segít a vezetőnek kapcsolatban maradni a külvilággal, megszervezni a napját, valamint kellemesebbé és produktívabbá tenni az autóban töltött időt. Az Alexa Built-in felhasználói egyszerű, szóbeli utasításokkal adhatják meg a navigációs rendszernek a következő megálló címét, telefonhívásokat indíthatnak, sőt akár az Amazon.com oldalról is vásárolhatnak. A funkció a központi érintőképernyőn, a SYNC 4 rendszeren keresztül kezelhető.

Kapcsolódó fotók

Kapcsolódó cikkek

Fehér Ford Tourneo Custom borítóképe

Érdeklődik az új Ford Tourneo Custom iránt?

Ha szeretne többet megtudni a Új Ford Tourneo Custom modellről, élőben is megtekintené vagy kipróbálná, kérjen ajánlatot online!

Széchenyi 2020